Znate li šta je i koje tajne krije kamen mudrosti?

Alchemik_Sedziwoj_Matejko-600x339
Foto: elementarium.cpn.rs

O mitskoj supstanci sve češće imamo priliku čitamo, a neretko je i glavni motiv igranih i animiranih filmova. Ipak, čini se da većini još uvek nije jasno šta je kamen mudrosti.

Najjednostavnije rečeno, za ovu supstancu se verovalo da ima moć da pretvori bilo koji komad metala u zlato ili srebro, kao i da može biti “eliksir života” – svojevrsni pomagač u podmlađivanju, odlaganju smrti ili večnom životu.

Ideja o kamenu mudrosti je alhemijski princip koji se u istorijskim zapisima prvi put pojavljuje kod Zosima iz Panopolisa (u deluCheirokmeta iz IV ili V veka), a nešto detaljnije kasnije – kod arapskog alhemičara Džabira ibn Hajjana, koji je u VIII veku izneo zaključak da svaki metal može preći u neki drugi ukoliko mu se premeste osnovne kvalitativne odlike (suvoća, vlažnost, toplota i hladnoća). Nazvao je to eliksirom, a veruje se da je rečo crvenom prahu.

Važno je naglasiti da je Džabirovo učenje zasnovano na metodama koje nisu naučne, ali se ono jednim delom oslanja na osnovne prirodne principe.

Prema jedno legendi, napravio ga je dominikanski fratar Albert Veliki i predao svom učeniku Tomi Akvinskom.

U budizmu,  kamen mudrosti naziva se Chintamani i ima viševekovnu tradiciju. Budisti veruju da su nosiociChintamanija dvojica bodhisatvi (“probuđena bića”), odnosno božanstva – Avalokitešvara (otelotvorenje milosrđa i saosećanja) i Ksitigarbha.

Kamen mudrosti se, međutim, najčešće vezuje za ime Nikolasa Flamela, Francuza koji je živeo u XIV i XV veku i koji je, navodno, pretvorio olovo u zlato i pronalaskom kamena mudrosti obezbedio sebi i svojoj supruzi Perenel večni život. Premda ne postoji nijedan istorijski dokaz da se Flamel uopšte bavio alhemijom i iako ima zapisa po kojima je on preminuo 1418. godine, u Parizu je 1612. objavljena knjiga u kojoj se detaljno opisuje Flamelov put ka otkrivanju ove supstance.


VAŠ  REKLAMNI  PROSTOR
Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com ili na broj 064/2624313


 

Navedeno je da je on izučavao tekstove na hebrejskom, da je putovao u Španiju kako bi dobio precizne prevode nekih zapisa, kao i da je 1382. godine napravio srebro, a kasnije i zlato. To je bila osnova za brojne kasnije legende o bračnom paru Flamel.

Kako objašnjava moderna nauka, zlato je hemijski element koji se ne može formirati od drugih elemenata kao posledica hemijskih reakcija. Do sada su napravljene samo zanemarljivo male količine zlata u akceleratorima čestica i nuklearnim reaktorima, ali je reč o nepostojanim uspesima, budući da se na taj način dobija radioaktivni izotop, a čitav proces je izuzetno skup.

loading...

Ipak, iako ima ovako dugu tradiciju, ni sami alhemičari još uvek nisu složni oko toga šta je konkretno kamen mudrosti – određena supstanca koju treba napraviti ili metafora za učenje i mudrost.

U hinduizmu je kamen mudrosti povezan s bogovima Višnuom i Ganešom. Najčešće se veruje da je reč o nakitu koji nose kralj Nāga ili Makara. Pominje se u “Jogi Vasisti”, priči čuvenog Valmikija napisanoj u 10. veku.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment