Geoinženjering 

Namerno kreiranje epidemije: Smrtonosni virus greškom poslat širom sveta

 

U skoro 4.000 laboratorija širom sveta nastala je velika uzbuna kada je došao zahtev Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se momentalno uništi smrtonosni virus azijskog gripa (poznatiji kao H2N2), koji im je greškom poslat na analizu.

Prilikom epidemije ovog izuzetno zaraznog virusa 1957. preminulo je više od milion ljudi u svetu.

Klaus Stor iz SZO ističe da osobe rođene posle 1968. godine, kada je virus iskorenjen, nisu vakcinisane i nemaju antitela, zbog čega se nalaze u velikoj opasnosti:

– Ukoliko virus bude oslobođen, lako se može desiti da dođe do epidemije gripa u svetu. Ako samo jedna osoba oboli, virus će se vrlo brzo proširiti – kaže Stor.

Kolegijum američkih patologa poslao je uzorke virusa na analizu u ukupno 3.747 laboratorija iz 18 zemalja od oktobra 2004. do februara ove godine. Većina laboratorija se nalazi na tlu SAD, međutim, ukupno 61 ustanova u još 17 zemalja od Kanade do Japana dobila je smrtonosni virus u kompletima za proveru kvaliteta laboratorijskog rada. Shvativši da virus može biti iskorišćen u terorističkim napadima, Stejt department je 8. aprila poslao zahtev laboratorijama da uzorci virusa budu odmah uništeni.

Doktor Klaus Stor tvrdi da Kolegijum američkih patologa nije prekršio zakon, jer je virus H2N2 greškom klasifikovan kao virus druge kategorije biološke bezbednosti, što znači da nije smatran naročito opasnim. Pogrešnu klasifikaciju u SAD izvršio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, čiji zvaničnici tvrde da je ‘proces klasifikacije još bio u toku’ kada su uzorci poslati u laboratorije širom sveta.

SZO je obavestio zvaničnike u Vašingtonu da ‘nema garancija’ da će svaki pojedinačni uzorak virusa biti pronađen i uništen jer postoji mogućnost da su ga laboratorije koje su ga dobile poslale dalje na analizu.

‘Ono što ohrabruje jeste da za sada nismo dobili prijavu nijednog slučaja oboljenja među radnicima u laboratorijama’, stoji u saopštenju SZO.

Prema proceduri laboratorije, uzorke virusa koriste u procesu analize, odnosno testiranja kako bi vrsta virusa bila ispravno identifikovana.

‘Rizik je mali… ali sve dok postoji mogućnost da neko od tehničkog osoblja u laboratorijama bude zaražen, moramo biti na oprezu’, kaže doktor Stor.

loading...

Laboratorijama je virus poslala kompanija ‘Meridian Bioscience Inc.’ iz Sinsinatija, koja upravo proizvodi opremu za testiranje. Iz ove kompanije nisu želeli da se obrate javnosti povodom skandala.

Doktor Nensi Koks, šef za gripozne viruse u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, kaže da postoje male šanse da je neko planirao da izazove pandemiju u svetu:

‘Ne bi bilo pametno planirati izazivanje pandemije šaljući virus u laboratorije jer su zaposleni u njima dobro obučeni za sve biološke agense. Problem predstavlja i to što većina laboratorija širom sveta ima uzorke tog virusa u svojim skladištima, kao i druge vrste smrtonosnih virusa koje nisu uništene.’

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Blic)

loading...

Related posts

Leave a Comment