Geoinženjering 

Naučnici otkrili potpuno drugačiji oblik DNK u ljudskim ćelijama

Nov oblik DNK u živim ljudskim ćelijama otkriven je po prvi put, piše Dejli mejl.

Nazvana i-motif, otkrivena forma izgleda kao upleten “čvor” umesto dobro poznate dvostruke spirale.

Još uvek je nejasno kakva je funckija i-motif-a, tvrde naučnici, ali veruju da bi mogla da bude “čitanje” pojedinih sekvenci DNK i konvertovanje u korisne supstance.

Do otkrića su došli naučnici sa Instituta za medicinska istraživanja Garvan u Sidneju. Oni su se već ranije susreli sa ovim oblikom DNK, ali ne unutar ljudskih ćelija, već u veštačkim uslovima u laboratoriji.

Naučnici su tada raspravljali da li i-motif “čvorovi“ uopšte postoje u živim stvarima. Pitanje je rešila upravo nova studija objavljena u časopisu Nature Chemistry.

“Kada većina nas razmišlja o DNK, zamišljamo duplu spiralu“, navodi koautor studije profesor Denijel Krajst.

“Novo istraživanje nam stavlja do znanja da postoji totalno drugačija struktura DNK koja bi mogla da bude bitna za naše ćelije“, dodaje on.

Kako bi detektovali novi i-motif u ćelijama, istraživači su morali da razviju nov alat. Zahvaljući delu molekula koji pronalazi novu strukturu i povezuje se sa njom, koristeći fluorescentnu detekciju, identifikovali su brojne zelene površine u jezgru ćelije.

“Ono što nas najviše uzbuđuje jesu te zelene tačke – i-motifs – koje se pojavljuju i nestaju sve vreme, zbog čega znamo da se formiraju, rastvaraju i ponovo formiraju“, navodi doktor Mahdi Zerati, čija istraživanja potkrepljuju nalaze studije.

Utvrđeno je da se i-motif-i formiraju na pojedinim mestima odakle se aktivno čitaju informacije sa molekula DNK. Pojavljuju se i na promoterima koji kontrolišu da li se geni uključuju ili isključuju.

loading...

“Čini se kao da postoje da pomažu uključivanju gena i utiču na to da li se gen čita ili ne“, dodaje Zerati.

Naučnici se nadaju da će buduća saznanja pomoći u shvatanju da li novi oblik DNK može uticati i kako na naše zdravlje ili bolesti.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(B92.net)

loading...

Related posts

Leave a Comment