Geoinženjering 

Naučnici otkrivaju: Ovako će izgledati svet za 30 godina

Foto: ListChallenge

Robotika, veštačka inteligencija i samovozeći automobili već sada menjaju svet, a u budućnosti se predviđa upravljanje mislima i pametnije mašine.

Predviđanje budućnosti prilično je veliki izazov, ali kad se govori o tehnološkom napretku i očekivanim inovacijama, stručnjaci iz DARPA-e, agencije za napredna istraživanja, verovatno mogu najbolje oslikati kako će izgledati svet za 30 godina – a prema njima on će biti mesto koje nam je teško prepoznatljivo.

DARPA je Pentagonova agencija koja je zaslužna za ogroman broj inovacija u robotici, razvoju interneta, navigaciji, oružju, a upravo bi robotika i veštačka inteligencija nastavkom razvoja trebalo da promene ceo niz industrija.

Bespilotne letelice nastaviće svoj veliki prelaz prema civilnom tržištu, dok bi samovozeći autmobili trebalo svakodnevnu vožnju ka poslu da učine podnošljivom.

Međutim, to su stvari koje možemo očekivati iz onoga što vidimo i trenutno. Naučnici DARPA-e pak zamišljaju budućnost u kojoj ćemo doći do trenutka da ćemo stvari oko sebe moći da kontrolišemo mislima.

“Zamislite svet u kojem možete da koristite misli da bi upravljali domom ili da komunicirate s prijateljima samo koristeći moždanu aktivnost”, rekla je neuronaučnica Žastin Sančez. DARPA i sada radi na ovom području, a neki od primera napretka na ovom području su implantati kojima se mogu mislima kontrolisati proteze.

Geološkinja Stefani Tompkins je govorila o tome kako ćemo moći da gradimo kuće i zgrade koje su izuzetno čvrste, a u isto vreme i ekstremno lagane. U videu DARPA-e objašnjava kako ona zamišlja svet u kojem za 30 godina nećemo moći da prepoznamo materijale koji nas okružuju.

Bivša astronautkinja Pem Melroj je govorila i o promeni u odnosu sa mašinama pa tako misli da ćemo doći do vremena u kojem ćemo moći jednostavno da razgovaramo sa mašinama ili da pritisnemo dugme kako bi mehanizam inteligentnije obavio posao.

Pojasnila je kako danas moramo preduzeti niz radnji da bi pripremili letelicu za sletanje, a sve se mora preduzeti u određenom redosledu.

Ona zamišlja da bi u budućnosti sletanje aviona moglo biti jednostavno kao kad pilot kaže stjuardesama da se pripreme za sletanje, a letelica bi tada obavila sav posao sama – ili možda neće ni trebati pilota u avionu.

loading...

Pogledajte NOVI video klip na temu: Nepoznati život Isusa Hrista

V I D E O


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment