Foto: Facebook/Scienmag.comGeoinženjering 

Naučnici rešili misteriju zelenog leda na Arktiku

Pre šest godina naučnici su na Arktiku primetili nešto skoro nemoguće: veliki procvat fitoplanktona ispod površine leda u uslovima koji su previše mračni za bilo kakvo cvetanje.

Kako je to moguće? Naučnici imaju odgovor.

Naučnici sa harvardske Škole za inženjerske i primenjene nauke Džon A. Paulson su koristeći matematičke modele otkrili da bi tanji led na Arktičkom moru mogao da bude odgovoran za cvetanje (kao i za sve više cvetanja u budućnosti), što bi moglo da dovede do značajnog poremećaja u lancu ishrane na Arktiku, navodi se u radu koji je objavljen u časopisu Science Advances.

Ove zime površine leda na Arktiku je bila najmanja u poslednjih 38 godina, što je još jedan od pokazatelja klimatskih promena. 

Fitoplanktoni podupiru čitav lanac ishrane na Arktiku. Svakog leta kad se morski led otopi, sunčeva svetlost aktivira masivni procvat planktona, što privlači ribe, a potom i veće predatore obezbeđujući hranu za domoroce koji žive na Arktiku.

Fitoplanktoni ne bi trebalo da rastu ispod leda, zato što se sunčeva svetlost odbija o led, koji blokira da ona dopre do vode ispod.

Tokom decenija, arktički led je postajao sve tanji zbog većih temperatura, dopuštajući sve više sunčevoj svetlosti da dopre do vode. Veliki, tamni bazeni vode na površini leda su se povećali, a led koji je ostao smrznut je postajao sve tanji i tanji.

„Naše veliko pitanje je koliko sunčeve svetlosti može da se probije kroz morski led i zbog funkcije debljine koja je u opadanju, kao i zbog procenta topljenja leda, koji se povećava.

Ono što smo otkrili je da smo išli od zemlje gde je nemoguće bilo kakvo cvetanje planktona do masivnih regija na Arktiku koja podržava ovakav tip rasta“, kaže autor istraživanja Kris Horvat.

Matematički model tima je otkrio da dokle god topljenje leda i stvaranje jezerca doprinosi prijateljskim uslovima za cvetanje, najveći krivac je debljina leda.

loading...

Pre dvadeset godina, samo oko 3 do 4 posto arktičkog morskog leda bio je dovoljno tanak da omogući cvetanje velikih kolonija planktona, a danas naučnici otkrivaju da blizu 30 odsto ledom pokrivenim Arktičkog okena omogućava cvetanje pod ledom u letnjim mesecima.

Istraživači se nadaju njihov model će biti koristan za planiranje budućih ekspedicija i proučavanja cvetanja i merenja uticaja koji ova promena ima na ekosisteme.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Najveće naučne prevare u istoriji čovečanstva

V I D E O


Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(National geographic)

loading...

Related posts

Leave a Comment