Geoinženjering 

Otkriće Britanskih biologa – Na korak do kloniranja živih bića!

cloning
Foto: jurassicpark.wikia.com

Molekularni biolozi iz Velike Britanije prvi put su stvorili embrion zaobišavši fazu oplodnje jajne spermatozoidom.

Svom poduhvatu pridaju veliki značaj i tvrdnje da će ono do čega su došli “pojednostaviti proces kloniranja živih organizama u budućnosti”.


Priroda komunikacije je ove reči jednog od njih – Tonija Perija, sa univerziteta Bata:


“Neka živa bića – na primer, gušteri, ribe i mnogi insekti – sposobni su za partenogenezu, odnosno samooplođavanje prilikom kojeg se dve jajane ćelije međusobno spajaju ili ženska polna ćelija počinje da se spontano razvija.


 Ali, za sisare takav način raznožavanja nije moguć. Pokušaji da se partenogeneza pokrene veštački traju već celu deceniju i po. Naučnici su nastojali da jajnu ćeliju hemjski navedu da započne proces razvoja embriona. Pokazalo se da je taj trik izvodiv, ali su takvi embrioni posle nekoliko ciklusa deljenja umirali “.


Peri i njegove kolege su pronašli kako da reprogramiraju spermatozoide i da ih učine pogodnim za spajanje sa “polovičnom” DNK neoplođenih ženskih jajnih ćelija koje su naveli da počnu deljenje. I, tvrde da su na taj način uspeli da nastave njihov razvoj i da dođu do “održivog embriona”.


Sve su ovo izveli sa miševima i naglašavaju da su se u 24 odsto slučajeva rađali zdravi mišići i ukazuju da je to sasvim dobar rezultat koji daje “velike šanse u proceduri kloniranja”.


 Takvi miševi se navodno nisu ni po čemu razlikovali od “normalno začetih”, da su imali sličnu masu i intelekt i da su bili u stanju da se razmnožavaju. I prilikom paranja međusobno i sa “običnim miševima”.


Peri i njegov tim smatraju da napredak koji su postigli otvara put tehnologijama samooplodnje kod čoveka. A to će naučnicima – kako tvrde – omogućiti da dođu do “čistih linija embrionalnih matičnih ćelija bez etičkih problema koje bi stvaralo uništavanje embriona sposobnih z život”.

Britanski mikrobiolozi veruju da će odsad biti u stanju da otkriju i genetske uzroke retklih oboljenja.


U Perijevom krugu se već govori da je britanska biološka nauka došla na sam prag “bezgrešnog začeća”


Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment