Geoinženjering 

Otkriva se: Na Harvardu održano tajno savetovanje o stvaranju veštačkog čoveka

Oko 150 naučnika različitih specijalnosti, pravnika i biznismena okupilo se u Medicinskoj školi američkog Harvardskog univerziteta radi dogovora od stvaranju “sintetičkog genoma čoveka”.

Ne izgleda na prvi pogled previše senzacionalno, ali jeste prava senzacija. Jer, “sintetički genom čoveka” neće samo neverovatno proširiti mogućnosti genetskog inženjeringa, nego i direktno otvara put stvaranju – veštačkog čoveka.

Kako tvrdi poznati novinar Nev Iork Times Endrju Polak, savetovanje je bilo tajno i zatvorenog tipa, a organizatori su sve prisutne zamolili da o njemu ćute.

“Sintetički genom V” je nešto sasvim drugo od genetskih korekcija koje se po~~V svetu praktikuju. Ne radi se o modifikovanju nekog (bilo kog) gena, već o dobijanju pomoću hemijskih jedinjenja svih komponenti ljudske DNK.

Veštački bazični parovi će omogućiti biolozima da savladaju “prirodna ograničenja pri eksperimentisanju sa živim organizmima”.

Te i takve tehnologije će u budućnosti postati polazna tačka za pojavu “kvazi-čoveka”, organizma koji neće imati roditeljske veze na genetskom nivou, što znači da će se nalaziti “izvan ljudske vrste”.

Organizator tajnog savetovanja je profesor genetike na Harvardu Džordž Čerč. Kada se saznalo da je savetovanje održano, on je izjavio da se nije razgovaralo o “sintetičkom genomu čoveka” već o poboljšanom sintetizovanju dugih niti DNK, a napredak na tom planu bi – prema njegovim rečima – bio od koristi “prilikom stvaranja različitih životinja, biljaka i mikroorganizama “.

Nev York Times, međutim, skreće pažnju na činjenicu da se Čerčov projekat prvobitno zvao “HGP2: ljudskog genoma Sinteza Projekat” – “HGP2: Projekat sintetičkog genoma čoveka”.

I još: da se učesnicima tajnog savetovanja – u pozivu da prisustvuju – ukazivalo da je ključni zadatak “sintetizovanje kompletnog genoma čoveka … u narednih deset godina”.

Potom je tema skupa bila promenjea u “HGP-zapisi: Testiranje Veliki Sinthetic genoma u ćelijama” – “Projekt” Genom čoveka “: Izučavanje velikih sintetičkih genoma u ćelijama”.

loading...

Polak posebno naglašava da je više poznatih američkih naučnika odbilo da učestvuje u savetovanju – zbog njegove zatvorenosti. Uz objašnjenje da tajnost lišava javnost mogućnosti da oceni etničke aspekte onoga što rade genetičari.

Oni koji su odbili – naglašava The Nev Iork Times – sumnjaju i da je stvaranje veštačkog ljudskog genoma moguće tokom naredne decenije.

Nešto slično je 2010. pokušala grupa naučnika pod rukovodstvom genetičara Krejga Ventera koja je dobila bakteriju na bazi veštačkog genoma sastavljenog od jednog miliona nukleotida.

A čovekov genom sadrži tri milijarde nukleotida.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment