Geoinženjering 

Za pet do 10 godina imaćemo živog dinosaurusa?

Naučnici tvrde da bi mogli da stvore živog dinosaurusa i to za samo pet do 10 godina, inspirisani genetskim istraživanjima paleontologa doktora Alana Granta protagonste filmova “Park iz doba Jure”.

Doktor Džek Horner, koji je radio kao kosultant na sva četiri filma serijala “Park iz doba Jure”, veruje da odgovor na tu mogućnosti leži u – pilićima.

Ranih ’90-ih godina prošlog veka, kada je Horner bio savetnik Stivena Spilberga, naučnici su pretpostavili da je ključ mogućeg ponovnog stvaranja praistrijske vrste – DNK dinosaurusa. Međutim, dalja proučavanja ostataka DNK pokazala su da su oni degradirali, zbog čega je prvobitna pretpostvaka odbačena.


Preporuka:  Da li su svemirske civilizacije posetile Zemlju u prošlosti? 


Naučnci sa Harvarda i Jejla su se, od tada, okrenuli postupku obrnute evolucije, odnosno mutiranju današnjeg pileta unazad do njegovih praistorijskih korena.

“Naravno da su ptice dinosaurusi”, rekao je doktor Horner za magazin Pipl, “mi samo treba da ih ‘popravimo’, da bi više ličili na dinosauruse!”

On je naveo četiri glavne razlike između dinosaurusa i ptica. To su: repovi, gornji i donji ekstemiteti i usta.

Horner je sa svojim timom već radio na izmeni određenih elemenata genetike pilića, manipulišući genetikom njihovih embriona. Obrnutim inženjeringom je uspeo da njen kljun “pretvori” u njušku dinosaurusa velociraptora.

On, međutim, kaže da će krila i noge biti mnogo teže razviti.

“Rep je najznačajniji deo projekta. Ipak, u poslednje vreme smo uspeli da postignemo nešto što nam daje nadu da nam za taj posao neće trebati još mnogo vremena.”

loading...

Ova vrsta genetskog inženjeringa radi se u embrionu koje tek počinje da se formira. Naučnci koriste gentičke markere da bi identfikovali trenutke kada se određeni geni “iskuljučuju” i “uključuju”, prenosi Njuzhab.

“Određujući momente kada se određeni geni ‘iskuljučuju’ i ‘uključuju’, možemo da shvatimo kako rep počinje da se razvija. Mi hoćemo da ‘popravimo’ gen, tako da to ne zaustavi rep da dalje raste i da se razvija.”

Slučajno ili namerno, tek infomacije o ovim istraživanjima objavljene su baš u vreme kada je četvrti film iz serijala “Park iz doba Jure” počeo da se prikazuje u svetu.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu@dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

(B92.net)

loading...

Related posts

Leave a Comment