13 zanimljivih činjenica o Plutonu

Foto: maxisciences.com
Pluton je do skora smatran za devetu planetu u Sunčevom sistemu, sve do 24. avgusta 2006. godine kada mu je status promenjen i od tada pripada novoj klasi objekata — patuljastih planeta…

 Pluton je oktriven 1930 godien i on je udaljen 5.913.520.000 km od Sunca prečnik mu je 2.370 km a njegova masa je 1,27×1022 kg.Pluton ima 5 satelita dok o njegovoj atmosferi  se vrlo malo zna. Pretpostavlja se da se sastoji uglavnom od azota, ugljen monoksida i metana.Temperatura na Plutonu varira od -235 do -210 °C
Ove zanimljivosti  o Plutonu se malo razlikuju od onih na kkoje ste navikli, više izgledaju kao neki podaci.Ali  toliko malo znamo o planetama i nebeskim telima u Sunčevom sistemu da i ovo možemo nazvati jedom vrstom zanimljivih činjenica .
Šta sve “kije” Pluton saznaćete ako pročitate tekst u nastavku:
1. Kada je Pluton otkriven u Opservatoriji Louel 1930. godine, ljudi iz celog sveta predlagali su astronomima kako da ga nazovu.
Ime Pluton je predložila Viniša Barni, 11-godišnja devojčica iza Oksforda, koja je smatrala da je ime grčkog boga podzemlja dostojno da po njemu bude nazvana udaljena maglovita planeta. Devojčica je osvojila nagradu od 5 funti, što odgovara današnjem iznosu od 300 funti.
2. Poput pevača “Princa”, i Pluton ima simbol. Monogram PL ne ukazuje samo na prva dva slova u imenu patuljaste planete, već je reč i o inicijalima Persivala Louela, američkog astronoma koji je predvideo da Pluton postoji.Louelova opservatorija je nazvana po njemu zbog njegove teorije da će na spoljašnjoj ivici Sunčevog sistema biti otkrivena planeta zbog neviđenog uticaja sile gravitacije na planete Neptun i Uran.
3. Nakon spuštanja Plutona u rang patuljaste planete, zvanično Plutonovo ime glasi “asterod broj 134340”

V  A  Š  A    R  E  K  L  A  M  A

Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com  ili OVDE.


4. Iako se 76 godina verovalo da je Pluton planeta, zapravo je reč o drugoj patuljastoj planeti u našem Sunčevom sistemu, pri čemu se kao kriterijum uzima masa. Obližnja Erida ima 27 odsto veću masu, mada Pluton ima veći obim.Astronomi su promenili definiciju planete nakon otkrića Eride 2005. godine, a naredne godine Pluton je izgubio svoj dotadašnji status.
5. Pluton ima pet satelita, a najveći je Haron. Haron ima skoro upola manji prečnik od Plutona i ponekad se smatraju binarnim sistemom jer njihove orbite dolaze u međusobnu interakciju. Tri preostala meseca su manja: Stiks, Nikta, Kerber i Hidra.
6. Ova patuljasta planeta je jedina za koju se zna da ima atmosferu. Sačinjavaju je gasovi azot, metan i ugljen-monoksid. Atmosfera bi bila toksična za ljude, ali se menja zavisno od udaljenosti Plutona od Sunca. Kada ga njegova eliptična orbita približi Suncu (perihel), atmosfera je gasovita, ali kada je u najudaljenijoj tački od Sunca (afel), gas u atmosferi se zamrzava i pada poput snega.
7. Ta orbita je toliko ekscentrična da je Pluton ponekad bliži Suncu nego Neptun.Poslednji put je ušla u Neptunovu orbitu 1999. godine.
8. Pluton ispod površine ime okean zamrznute vode dubok 100-180 kilometara.To znači da na patuljastoj planeti ima tri puta više vode nego u svim Zemljinim okeanima zajedno. Preostale dve trećine sačinjava gusta stenovita kora, na čijoj se površni nalazi zamrznuti azot.
9. Poput Venera i Urana, Pluton ima retrogradnu rotaciju, što znači da se okreće u suprotnom smeru u odnosu na Zemlju.To znači da Sunce izlazi na zapadu, a zalazi na istoku. Da bi napravio pun krug oko svoje ose potrebno mu je nedelju dana.
10. Da bi sunčeva svetlost stigla do Plutona, potrebno je u proseku pet i po sati.Da bi stigla do Zemlje, potrebno joj je osam minuta.

V  A  Š  A    R  E  K  L  A  M  A

Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com  ili OVDE.


11. Razlog je u tome što je Pluton udaljen oko 5,9 milijardi kilometara od Sunca, a Zemlja 149,6 miliona kilometara.Ako posmatrate Pluton sa Zemlje, to je kao da pokušavate da vidite orah sa udaljenosti od skoro 50 kilometara.
12. Kada je Pluton degradiran, Američko dijalektološko udruženje proglasilo je reč “plutoed” (“plutoniran”) za reč godine. Definisali su je kao “degradiranje i obezvređivanje nečega”.
13. Čovek koji je otkrio Pluton prva je osoba čiji su posmrtni ostaci lansirani izvan Sunčevog sistema, u Nasinoj letelici “Novi horizonti”.
Pepeo Klajda Tomboa nalazi se u kutiji na svemirskoj letelici koja je pre šest nedelja prošla pored patuljaste planete i poslala na Zemlju zadivljujuće snimke. Sada nastavlja putovanje kroz Kajperov pojas i u međuzvezdani prostor u nadi da će uspostaviti kontakt sa životom izvan Sunčevog sistema.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |

(Izvor: Zanimljivosti dana)
loading...

Related posts

Leave a Comment