Misterije svemira 

13 zanimljivih činjenica o svemu što nas okružuje

20130423-224744-min
Foto: coolinterestingstuff.com

Zvezde koje eksplodiraju i iza sebe ostavljaju zavodljivu izmaglicu… Gasovite planete bez tla… Crveni džinovi i beli patuljci…

Čovečanstvo još nije upoznalo ni delić kosmosa, ali i ovo što znamo je potpuno neverovatno. Pročitajte 14 najneobičnijih činjenica o univerzumu:

1. Ukoliko bismo odmotali lanac DNK jednog ljudskog tela, on bi se protezao na 54 milijarde kilometara. To znači da vaša DNK može da ode do Plutona i nazad tri puta.

2. Veći deo obične materije (99,99 odsto) čini prazan prostor. Ukoliko bi ga odstranili, materija cele ljudske vrste, nas više od sedam milijardi, mogla bi da stane u zapreminu jedne kocke šećera.

3. Veći deo atoma od kojih smo sačinjeni, od kalcijuma u kostima do gvožđa u krvi, nastao je u središtima zvezda koje su eksplodirale pre više milijardi godina.

4. S druge strane, naša tela sadrže i drevnu materiju koja potiče sa samog početka vremena. Gotovo svi atomi vodonika u našim telima nastali su nedugo nakon Velikog praska.

5. Kada menjate kanale na konvencionalnom TV premniku, mali procenat statike koju vidite između kanala ili na kanalu koji nema prijem, predstavlja odjek Velikog praska u obliku pozadinskog mikrotalasnog zračenja.

6. Svetlost pojedinih zvezda putuje dugo do naših očiju. Zbog toga naše nebo predstavlja pogled u prošlost, a teleskopi kao što je Habl mogu da posmatraju svemir kako je izgledao pre 13 milijardi godina.

7. Poslednje sletanje na Mesec čovek je izveo 1972. godine, ali će tragovi svih 12 astronauta koji su hodali njegovom površinom ostati nepromenjeni milionima godina. Razlog za to jeste manjak atmosfere i geoloških promena na Mesecu.

8. Svemir je tih, potpuno tih vakuum. Razlog za to jeste nepostojanje medija kroz koji bi zvuk putovao. Ulogu medija na Zemlji igra atmosferski vazduh.

loading...

9. Jedna godina na Veneri traje 224 zemaljska dana. Jedan dan na Veneri traje 243 zemaljska dana. Da, dobro ste pročitali. Venerin dan traje duže od njene godine. Razlog za to jeste spora rotacija u suprotnom smeru u odnosu na ostale planete Sunčevog sistema.

10. Sunce sadrži 99,86 odsto mase solarnog sistema. Toliko je veliko da u njega može da stane 1,3 miliona planeta veličine Zemlje.

11. U svemiru možda postoji 300.000.000.000.000.000.000.000 (tri stotine trilijardi) zvezda. To je broj veći od broja zrna peska na Zemlji.

12. Kada određene vrste masivnih zvezda eksplodiraju, njihovo središte postaje neutronska zvezda. One su toliko guste da bi jedna kašičica materije mogla da teži kao ceo Mont Everest. Njena rotacija može da dostigne brzinu od 600 obrtaja u sekundi.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Teorije zavere – Istina je tamo negde 


13. Materija koju vidimo čini pet odsto svemira. “Nedostajućih” 95 odsto svemira zapravo čini tamna energija (68 odsto) zadužena za širenje svemira i tamna materija (27 odsto) koja prožima sve galaksije. Još nismo izvršili njihovu opservaciju.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Klix)

loading...

Related posts

Leave a Comment