Misterije svemira 

7 kosmičkih događaja koji nas očekuju u junu

Ovog meseca ćemo uživati u predivnim „kosmičkim“ parovima, prolasku komete pored Zemlje, kao i najsjajnijem trenutku Saturna. Ovo su nebeski događaji koji će ulepšati predstojeći mesec.

1. Jupiter i Mesec (3. jun)

Prvi nebeski događaj će se dogoditi sutra. Tada će Mesec proći veoma blizu najveće planete u Sunčevom sistemu, Jupitera.

Stanovnici Severne Amerike će iz prvih redova moći da prate ovaj susret: Mesec će se pojaviti na manje od dva stepena od svetle planete.

2. Kometa Džonson prolazi pored Zemlje (5. jun)

Kometa Džonson (C/2015 V2) će ovog meseca najbliže proći pored Zemlje, na udaljenosti od 75 miliona milja.

3. Saturn i Mesec (9. jun)

Druga najveća planeta u Sunčevom sistemu će se približiti zemljinom prirodnom satelitu 9. juna. Mesec će biti na samo tri stepena desno od zlatno-žutog Saturna, a par će se podići iznad horizonta nakon lokalnog sumraka.

4. Saturn u punom sjaju (14. jun)

Najbolji prikaz ove godine, Saturn će imati baš 14. juna, kad će dostići ono što je poznato kao opozicija: tačka kad stoji potpuno suprotno od Sunca.

loading...

Ne samo što će ova planeta biti najsjajnija ovog juna, već će i biti najbliža Zemlji (840 miliona milja)

5. Mesec i Venera (20. jun)

Svi ljubitelji kosmičkih fenomena koji podese sat pre lokalnog izlaska sunca moći će da posmatraju bliski susret Meseca i Venere, a ovaj kosmički par će se uzdići iznad jutarnjeg neba na istoku.

Venera će se pojaviti na manje od 8 stepeni levo od Meseca 20. juna, a narednog jutra će se pojaviti s druge strane Meseca.

6. Junski solsticij (21. jun)

Solsticij obeležava početak leta na severnoj hemisferi i zime na južnog hemisferi. U ovom značajnom trenutku, zemljina istočna osa će biti naviše nagnuta ka Suncu i tada će Sunce dostići najdalju tačku severno na nebu.

7. Regulus i Mesec (27. jun)

Mesec će proći blizu plavo-bele zvezde Regulus iz sazvežđa Lava. Ova dva nebeska objekta će biti na samo jedan stepen udaljenosti jedno od drugog.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Paralelni univerzum – Da li postoji?

 V I D E O


Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Nationalgeographic.rs / Foto: Islands in the Stream – WordPress.com)

loading...

Related posts

Leave a Comment