Misterije svemira 

7 kosmičkih događaja u kojima ćemo uživati u maju

Meteorska kiša, „bliski susreti“ Meseca sa pojedinim zvezdama i planetama samo su neki od brojnih kosmičkih fenomena koji će krasiti nebo ovog meseca.

1. Regulus i Mesec (3. maj) 

Potražite Mesec dok prolazi veoma blizu najsvetlijeg člana sazvežđa Lava i naći ćete plavobelu zvezdu Regulus na manje od jednog stepena od Meseca.

U noći 3. maja, Mesec će se pojaviti na zapadu Regulusa, a potom i na istoku ove zvezde u noći 4. i 5. maja.

Dok će većina sveta jednostavno videti dva nebeska tela u bliskom susretu, posmatrači u Indoneziji, Australiji i Novom Zelandu će moći da vide kako Regulus kratko nestaje iza Meseca, događaj koji je poznat kao lunarna okultacija.

2. Meteorska kiša Eta Akvaridi (5. maj)

Zvezde padalice će krasiti nebo tokom cele nedelje, a najbolji prizor Eta Akvarida će se dogoditi u noći 5. maja i nastaviće se do jutarnjih sati.

Astronomi očekuju pad 50 meteora tokom jednog sata na severoistoku s početkom od 22 časova po lokalnom vremenu.

3. Jupiter i Mesec (7. maj)

Najveća planeta u Sunčevom sistemu će se 7. maja pojaviti blizu prirodnog satelita Zemlje. Mesec će se pojaviti na manje od dva stepena od svetlog Jupitera.

loading...

4. Saturnova poseta Mesecu (13. maj)

Noćne ptice moći će da posmatraju ova nebeski par iznad jugoistočnog neba tik pre ponoći. Do zore, ovaj duo će biti na jugozapadu i izgubiće se brzo u jutarnjim časovima.

5. Udarni termin Merkura (17. maj)

Merkur će biti dobro postavljen za posmatranje, posebno za ljubitelje kosmičkih fenomena na južnoj hemisferi kada dostiže svoje najveće zapadno prostiranje (tj. njegovu najveću distancu od Sunca) koje može da se vidi sa Zemlje.

Ovu slabu, planetu nalik zemlji možete videti pre lokalnog izlaska sunca.

6. Susret Venere i Meseca (22. maj)

Izdizanjem dva sata pre Sunca, superjarka Venera će dominirati u ranim jutarnjim časovima na istoku. Ovog dana pun Mesec će zastati pored Venere, stvarajući predivan prizor.

7. Regulus i Mesec (31. maj)

Po drugi put ovog meseca, Mesec će proći blizu plavobele zvezde sazvežđa Lav. A za neke srećnike u istočnom Brazilu i centralnim i južnim krajevima Afrike, Mesec će zakloniti zvezdu.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Otkrivene mračne tajne Vatikana

V I D E O


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Nationalgeographic.rs / Foto: Space.com)

loading...

Related posts

Leave a Comment