Misterije svemira 

Astronomi planiraju slanje poruke vanzemaljcima!

93
Vodeći američki astronomi saopštili su planove za emitovanje poruka o Zemlji ka stotinama zvezdanih sistema sa potencijalno naseljivim planetama.

“Možda postoji mnogo civilizacija tamo, ali ako samo slušaju i ništa ne odgovaraju, ništa se neće desiti”, kaže Dejvid Blek, astrofizičar i izvršni direktor SETI instituta u Kaliforniji.

Ideja je da se poruke redovno šalju putem radio-teleskopa. Poruka bi trebalo da je dovoljno detaljna da pruži informacije o ljudskoj rasi. Jedna od njih je da se u kosmos pošalje kompletna baza podataka s Vikipedije.

Sastavljanje takve poruke je zahtevan zadatak, a naučnici još nisu odlučili kako će mu pristupiti.

“Ako počnemo s tim, kakvu poruku ćemo poslati? Da li to treba da bude rad nekolicine naučnika, ili treba da uključimo celi svet, možda putem interneta?”, kaže Blek.

Ako projekat bude odobren, poruke će stizati do dalekih zvezda i do 20 svetlosnih godina oko Zemlje.

O novoj inicijativi raspravljaće se na godišnjem sastanku Američke asocijacije za naprednu nauku sledeće nedelje.

Uprkos širokoj podršci ovom projektu, neki naučnici, među kojima je i Stiven Hoking, kritikovali su ideju.

“Ako nas posete vanzemaljci, ishod bi mogao biti sličan Kolumbovom pronalasku Amerike, što po domorodačko stanovništvo Amerike nije bilo dobro”, rekao je on u dokumentarcu 2010.

NASA je objavila izveštaj 2011. pod nazivom “Da li bi kontakt sa vanzemaljcima doneo korist ili štetu čovečanstvu? Analiza scenarija” u kom je navedeno nekoliko mogućih ishoda našeg susreta sa drugim inteligentnim bićima iz svemira.

loading...

U najgorem slučaju, navodi se u izveštaju, ukoliko bi vanzemaljci došli na našu planetu, ljudi bi mogli biti potpuno uništeni, ili bi mogli biti zaraženi nekim novim bolestima, biti porobljeni ili čak pojedeni.

SETI pokušava da detektuje znake postojanja vanzemaljaca prateći elektromagnetne signale duže od trideset godina.

Institut je osnovan 1959. a 1974. postavljen je radio-teleskop Arecibo u Portoriku koji je slao najveći signal u ljudskoj istoriji.

Poruka se sastojala od jednostavnih fotografija i bila je usmerena ka zvezdanom jatu M13 udaljenom 21.000 svetlosnih godina.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: B92)

loading...

Related posts

Leave a Comment