Misterije svemira 

Astronomi pronašli bezrepu kometu, jedinstvenu i prvu svoje vrste

Astronomi su pronašli prvu kometu bez repa koja bi kao takva mogla da pruži odgovore na mnoga pitanja o kreaciji i evoluciji našeg Sunčevog sistema.

Iako je otkrivena još 2014. godine, za kometu C/2014 S3 ili Manx tek je nedavno zaključeno kako prilikom prilaska Suncu nema rep, što je uobičajna pojava kod kometa poznatih čoveku. Manx je, ipak, upravo pokazala kako tu osobinu ne dele sve komete.

Pronalazak je objavljen u petak u naučnom listu Science Advances, a sam naziv Manx dolazi od vrste mačaka koja se rađa bez uobičajnog repa.

Rep kometa stvara reakcija materijala od kojeg su sačinjene, a koji burno reaguje prilikom povećanja temperature, odnosno prilikom približavanja Suncu. Većina kometa je načinjena od leda što sam proces kreiranja repa čini lakšim, ali je Manx sačinjen od materijala koji se može naći na kamenim asteroidima lociranim između Marsa i Jupitera.


SUBSCRIBE na našem YouTube kanalu Svet tajni! Pogledajte NOVI video Kumari Kandam – izgubljeni kontinent u Indijskom okeanu.


Manx je najverovatnije nastao u Zemljinom komšiluku jer je sačinjen od materijala koji je uobičajan za Zemljinu okolinu. Rođen je prilikom stvaranja solarnog sistema, ali je odbačen na periferiju nakon što ga je “izgurala” gravitacija novonastalih planeta.

Većina kometa sačinjene su od leda koji se formira na marginama našeg solarnog sistema.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |
(Izvor: Klix)
loading...

Related posts

Leave a Comment