Misterije svemira 

Da li je na nebu ZNAK koji upućuje na to da je ljudska vrsta predodređena za IZUMIRANJE?

Istraživači su u Kanadi pronašli dokaze fosilizovane bakterije koja je mogla da stvori život na Zemlji 700 miliona godina ranije nego što ljudi misle.

– To sugeriše da je prvi korak stvaranja života relativno lak – rekao je dr Robin Hanson sa Instituta za budućnost čovečanstva.

Ako je to istina, postoji jedno uznemirujuće pitanje koje muči sve ljude.

– Zašto, kada pogledamo u nebo, sve izgleda mrtvo i prazno – pitao je dr Hanson.

Činjenica da ne vidimo druge civilizacije kada pogledamo u nebo je zapravo zloslutna. To može da znači da je izumiranje ljudske vrste neizbežno i to se zove Fermi paradoks.

– Postoji 10 na 24 planeta u našem univerzumu. Svaka od njih mogla je da stvori život i širenje civilizacije. U tom slučaju, kada pogledamo u nebo, izgledalo bi drugačije nego u mrtvoj galaksiji – istakao je doktor.

Na osnovu sadašnjih procena, kada bi samo 0,1 posto planeta sličnih Zemlji stvorile život, postojalo bi oko milion vanzemaljskih civilizacija u našoj galaksiji.

Postavlja se pitanje gde su svi ti vanzemaljci?

– To je zbunjujuće i zastrašujuće. Kada je sve mrtvo, čak i ako ništa živo nije ni postojalo, znači da ga nešto ubija – rekao je Hanson.

Ovaj koncept zove se Veliki filter i može da bude u poreklu života, ili može da dođe kasnije u uvođenju vrste sa modernim ćelijama koje imamo sa drugim specijalizovanim ćelijama.

loading...

Robin Hanson ističe da kada je u pitanju ljudska civilizacija, postoje dva moguća ishoda.

Prvi scenario jeste da Veliki filter leži iza nas: život je već pronašao način da savlada prepreke koje mu se nalaze na putu ljudske egzistencije.

– Ako se nalazi iza nas, onda je pred nama svetla budućnost. Mi možemo, ako želimo, da se proširimo i postanemo vidljivi u svemiru – rekao je on.

drugom scenariju filter je još uvek ispred nas. To znači da neki nadolazeći događaj blokira naš razvoj, kao što je blokirao i brojne vanzemaljske civilizacije pre nas.

– To su veoma loše vesti i trebalo bi da budemo zabrinuti – rekao je Hanson.

Postoji puno formi u kojima bi Veliki filter mogao da dođe a ovo su samo neke od njih.

Najočigledniji način je da umremo, da nas nešto ubije, da mi ubijemo jedni druge. Zbog toga je otkrivanje života, koji je star koliko i sama zemlja, zapravo loša vest.

Međutim, Hanson ističe da je teško ubiti celo čovečanstvo.

– Većina velikih katastrofa za sobom ostavi ostatak, koji opet naraste i stvori se civilizacija. Čak ni nuklearno oružje ne može da uništi život i spreči da se civilizacija ponovo uspostavi – istakao je on.

Prirodni poredak univerzuma jeste da umre sam, u hladnom i potpunom mraku. U međuvremenu, imamo mogućnost da istražujemo našu galaksiju, ali samo ako uspemo da preživimo dovoljno dugo.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu@dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |
(Telegraf.rs)
loading...

Related posts

Leave a Comment