Misterije svemira 

Da li postoji planeta Vulkan?

Urbain Le Verrier, francuski matematičar, koji je sa J. C. Adams-om proračunao putanju Neptuna, pre nego što je ova planeta posmatrana, u svom radu od 2. januara 1860. objavio je da se problem posmatranog poremećaja Merkurove orbite može rešiti uzimanjem u obzir postojanja još jedne planete ili asteroidnog pojasa bliže Suncu.

Ova hipotetička planeta nazvana je Vulkan. Jedini mogući način za posmatranje ove hipotetičke Planete ili asteroidnog pojasa jeste tokom njihovog prolaska preko Sunčevog diska ili tokom potpunog pomračenja sunca.

Profesor Vuk iz Ciriškog Centra za proučavanje sunčevih pega, je pronašao određen broj “sumnjivih” tačaka na Suncu, dok je još njih nekoliko otkrilo još nekoliko astronoma.

Ukupno je postojalo dvadesetak ovakvih tačaka za koje se pokazalo da odgovaraju putanjama Dve unutar Merkurovske orbite, jedna sa periodom od 26, a druga od 38 dana.

Le Verrier je 1859. godine primio pismo od astronoma amatera Lescarbaulta, koji je javio da je posmatrao okruglu crnu Pegu normalno tokom 26. Marta 1859., koja je podsećala na planetu koja prolazi ispred Sunca.

Posmatrao je ovu Pegu tokom sat vremena i petnaest minuta, za koje se pega pomerila za L dijametra Sunca. Na osnovu posmatračkih dana izračunati su podaci za ovo telo: Period Revolucije je iznosio 19 dana i 7 sati, Najveće rastojanje od sunca je 0.1427 A.J., a Masa je procenjena na 1/17 Merkurovih masa. Ovo je bilo suviše malo za planetu, ali je odgovaralo postojanju asteroidnog pojasa.

Tokom posmatranja potpunog pomračenja Sunca iz 1860. Svi su trazili vulkan ali ga niko nije našao. U narednom periodu usledilo je više potvrda za postojanje prelaza ove planete preko Sunčevog diska, a tokom nekoliko pomračenja “vidjena” je ili na različitim mestima.

Posle ovog perioda niko više nikada nije video planetu Vulkan, a počcetkom 20. veka Albert Ajnštajn je objavio svoju teoriju relativnosti, što je potpuno objasnilo ponašanje Merkurove orbite i bez postojanja planete Vulkan.

Ostaje pitanje šta su ovi ljudi u stvari videli. Niko od njih nije imao razloga da laže. Postoji mogućnost da su tačke na sunčevom disku u stvari bili asteroidi koji su prolazili blizu Zemlje, sa njene unutrasnje strane, pa su tada Vidjeni kako da prelaze preko Sunčevog diska.

Nekoliko astronoma je tokom 1970. i 1971. godine tvrdilo da su u blizini Sunca tokom potpunog pomračenja vidjeni mali objekti. Pretpostavlja se da ovo mogu biti ostaci koemta (njihova jezgra).

loading...

Kasnije su posmatrane komete koje se priblizavaju Suncu dovoljno da se mogu sudarati sa ovim telima i ostajati u toj Orbiti. Sve ovo je samo dovelo do potvrdjivanja nepostojanja asteroidnog pojasa ili Planete unutar Merkurove orbite.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment