Misterije svemira 

Do najbliže zvezde za 20 godina?

Foto: George C. Marshall Institute

Američka svemirska agencija i slavni fizičar Stiven Hoking rade na novoj vrsti nano svemirske letelice čija će brzina iznositi petinu brzine svetlosti.

Istraživači trenutno pokušavaju da otkriju kako da zaštite letelicu od kosmičke radijacije, piše Independent.

Ukoliko projekat bude bio uspešan, svemirski brod “Starship” mogao bi da dođe do zvezdanog sistema najbližeg našem – Alfa Kentauri, za samo 20 godina. Ipak, ostaje pitanje da li bi letelica uspela da ‘preživi’ toliko dug put.

Nasa je ove nedelje na konferenciji “International Electron Devices Meeting” u San Francisku predstavila nekoliko potencijalnih rešenja.

Prva značajnija ideja bila je menjanje postojeće rute tako da svemirski brod na putu izbegne oblasti sa najvišim stepenom radijacije.

Međutim, to bi moglo da znači da će letelica putovati mnogo duže, a ne postoje naznake da bi je taj postupak spasao od propadanja.

Druga ideja bila je postavljanje zaštitnog omotača, načinjenog od elektronike. Ali brod nakon toga postao veći i teži, a samim tim i znatno sporiji.

Treći značajan predlog bila je proizvodnja silicijumskog čipa koji bi sam sebe popravljao.

Istraživanje je još u domenu teorije, a naučnicima predstoji još mnogo rada pre nego što problemi vezani za međuzvezdana putovanja budu bili rešeni.

U projektu takođe učestvuje tim stručnjaka sa Korejskog instituta za nauku i tehnologiju.

loading...

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment