Misterije svemira 

Ima li života među hiljadu milijardi zemljolikih planeta?

Astronomi su nedavno pronašli prvi mesec izvan Sunčevog sistema, veličine i mase Neptuna, koji kruži oko planete veličine Jupitera, ali s 10 puta većom masom.

Sa novim otkrićima postavljaju se nova-stara pitanja – šta je svemir i ima li života nalik našem u njemu?

Naučnici su bili iznenađeni izgledom egzomeseca koji se dosta razlikuje od našeg Meseca, koji je kamenit i, kako je nedavno otkriveno, ima led.

Procenjeno je da je novootkriveni egzomesec i egzoplaneta nekoliko puta veća od naše najveće planete iz solarnog sistema Jupitera. Obe su gasne i nalaze se na udaljenosti od 8.000 svetlosnih godina od Zemlje.

Da li je ovo otkriće iznenađenje, šta je egzomesec i šta nam donosi budućnost u dalekoj galasiji astronom Nemanja Martinović otkrio je gledaocima “Jutra” na TV Prva.

“Mi sada znamo za njega, a ono što će ovo otkriće sada doneti je produbljivanje znanja i zapravo smer u kome treba da idemo da bismo našli i te druge egzomesece. Ovo je potvrda nečega što smo zapravo pretpostavljali da postoji, ali nismo imali podatke, a sada ih imamo i znamo da tako nešto postoji, odnosno da postoje meseci oko planeta koje se nalaze van Sunčevog sistema. To je jedna karika u lancu u celom saznanju”, rekao je on.

Dodaje da je u poslednjih 20 godina otkriveno da postoje planete izvan Solarnog sistema, pa da postoje velike takve planete, pa sve manje i manje…

“Pa smo otkrili da su zemljolike planete uobičajena pojava. Sad znamo da ima stotinu milijardi planeta nalik Zemlji u našoj galaksiji”, dodaje.

Objašnjava da je Sunčev sistem, “koji smatramo našim lokalnim dvorištem” užasno veliki i na pitanje da li negde postoji život nalik ovom na Zemlji, on odgovara:

“Trenutno sve ide ka tome da verovatno negde postoji neki život”, rekao je, te dodao da je entuzijasta i da se nada da na nekoj od plabeta postoji život sličan ovom na Zemlji.

loading...

“Bilo bi lepo da nekako dođemo u kontakt s njima”, poručuje.

Na pitanje kako deci objasniti šta je svemir kaže:

“Svemir je jedna velika praznina u kojoj postoje zvezde i oko tih zvezda postoje planete i tu smo mi…”

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu@dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

(B92.net)

loading...

Related posts