Misterije svemira 

Ispod Marsove površine Ravnice Utopija nalazi se sloj leda!

untitled

Naučnici su otkrili da na Marsu, ispod površine odnosno ispod Ravnice Utopija (Utopia Planitia), se nalazi sloj leda, koji sadrži oko 12.000 kubnih kilometara vode.
Led je prekriven slojem tla, koji dostiže debljinu deset metara, a zahvaljujući tom sloju je ostao i sačuvan.

Sloj leda ispod Marsovske Ravnice Utopija zahvata površinu veličine američke države Novi Meksiko (315.000 km2), a otkriven je pomoću radarskih podataka koje je prikupila Nasina sonda “Mars Recononnaisance Orbiter” (MRO).

Utopia Planitia, najveća ravnica na Marsu, nalazi se na području srednjih geografskih širina severne polulopte susedne planete, gde u današnjim klimatskim uslovima led na površini ne bi mogao da opstane.

U suvoj i tankoj atmosferi vremenom bi prešao direktno iz čvrstog u gasovito stanje. Led je, međutim, prekriven debelim slojem zemlje, pa je time zaštićen od sublimacije.

Debljina leda iznosi između 80 i 170 metara. Depo se sastoji 50-85 odsto iz vode, koja sadrži prašinu i kamenje.

“Verovatno je nastao od snega, koji se pretvorio u led u periodu kada je osovina Marsa bila više nagnuta nego danas”objašnjava planetolog Kesi Sturman sa Geofizičkog instituta Univerziteta Teksasa u Ostinu, glavni autor studije objavljene u stručnom časopisu “Geophysical Research Letters”.

Danas je osovina Crvene planete nagnuta pod uglom od 25 stepeni u odnosu na ravan putanje okretanja. U takvoj konstelaciji led se nakuplja na polovima.

U ciklusima od po 120.000 godina nagib se gotovo dvostruko uvećava. Tada se polovi zagrevaju pod uticajem Sunčevog zračenja, a kao posledica toga, led isparava i pod uticajem atmosfere taloži se na srednjim geografskim širinama.

I ravnica Utopija je u tim fazama napunjena snegom i ledom. Novootkriveni led čini manje od jedan odsto poznatih rezervi na Marsu, ali dvostruko povećava zapreminu povezanih debelih ledenih slojeva, koji se kriju u severnim ravnicama.

Budući da je blizu površine, mogao bi lako da se koristi za snabdevanje astronauta vodom.

loading...

Pogledaj NOVI video klip na temu: Sakriveni kodovi i poruke u Bibliji 

V  I  D  E  O


Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Zanimljivosti dana)

loading...

Related posts

Leave a Comment