Misterije svemira 

Istražujemo: Koje religije su spremne da prihvate život u svemiru?

isstrip_0002_layer-3-min
Foto: kwizoo.com

Sve se češće govori o kolonizovanju drugih planeta i Meseca. Međutim, kako bi se onda pripadnici određenih religija molili okrenuti prema istoku ili odmarali od svitanja do sumraka u svetu gde istok ne bi postojao i sunce bi izlazilo svakih 90 minuta?

Sve se češće govori o kolonizovanju drugih planeta i Meseca. Međutim, kako bi se onda pripadnici određenih religija molili okrenuti prema istoku ili odmarali od svitanja do sumraka u svetu gde istok ne bi postojao i sunce bi izlazilo svakih 90 minuta?

Veći deo priprema za ovo kosmičko proširivanje fokusiran je na rešavanje momentalnih, fizičkih problema transportovanja naših tela u duboki svemir, ali šta ćemo sa kulturom? U njima leži problem koji se često previđa: mogu li glavne monoteističke religije sveta da se pomire sa time šta svemir znači za naše besmrtne duše?

To je pitanje sa kojim se naučnici i filozofi religije bave već stotinama godina. Naučnik Dejvid Ritenhaus je 1775. godine insistirao da je „doktrina o mnoštvu svetova nerazdvojna od principa astronomije, ali se ta doktrina i dalje smatra u nekim veoma pobožnim krugovima kao protivna istinama koje iznosti hrišćanska vera“.

 

Ipak, to nije samo problem XVIII veka. Prema nedavnom istraživanju koje je tražilo vezu između politika koju vode nauka i religija, grupe poput evanđelista, koji čine četvrtinu američke populacije, neodlučne su povodom podrške svemirskom programu.

Za neke religijske grupe (ali sigurno ne sve) sama ideja svemirskog putovanja – bez kolonizacije ili vanzemaljskog života – predstavlja suprotnost njihovim suštinskim verovanjima, uprkos celokupnoj primenljivoj nauci.

Pitanja su bezbrojna: postoji li nerazdvojna tenzija između naših svemirskih ambicija i religijskih principa na Zemlji? Kako bi islam izašao na kraj sa time da više nema centralnu lokacijustranu sveta kojoj se okreće tokom molitve? Da li bi fundamentalisti pokušali da preobrate vanzemaljska bića?

Kombinacija tehnološkog napretka i delovanja Ilona Maska, dovela je ova pitanja u žižu interesovanja. Kako istraživanje zaključuje: „Religije moraju da osiguraju svoje preživljavanje prihvatanjem svemira.“ Koje od tri najveće monoteističke religije (hrišćanstvo, judaizam i islam) mogu da izađu na kraj sa kosmosom ako bismo kolonizovali planete?

Hrišćanstvo

Islam

loading...

Judaizam

Hrišćanstvo

U kasnom XIX veku, Rimokatolička crkva ovlastila je francuskog jezuitskog sveštenika i naučnika Iba Moina da odluči da li „doktrina o mnoštvu svetova“ može ili ne može da koegzistira sa „katoličkim moralom i istinom“.

Moino je konačno odlučio da ideja o više, potencijalno nenaseljenih planeta „ne dolazi u konflikt sa doktrinama o Stvaranju, Inkarnaciji i Iskupljenju kojim nas uči Rimokatolička crkva“. Tako da, barem Katolička crkva nema problem s kolonijama.

Uprkos Moinovom otkriću, neki savremeni hrišćani (naročito fundamentalisti) ne samo da se osećaju ugroženi obećanjem svemirskog putovanja, već veruju to Biblija eksplicitno zabranjuje.

Na primer, Ken Hem osnivač i predsednik Muzeja kreacionizma u Kentakiju veruje da je samo postojanje drugih nastanjivih planeta osim Zemlje apsurdno:

„Gde se u Bibliji navodi stvaranje života na ‘svetlosti u udaljenim nebesima’? Nigde, zato što svetla koja se šire nisu dizajnirana za život na njima. Bog je zemlju dao na staranje čoveku, ali su nebesa Gospodnja. Iz biblijske perspektive, vanzemaljski život se ne čini razumnim.“

Na sreću, Hem predstavlja veoma ekstremnu interpretaciju. Hrišćanstvo u celini nema ozbiljnih problema sa kolonizovanjem svemira, a neke druge religijske grupe još više opraštaju.

Judaizam

Uopšteno, svaki ogranak judaizma (reformistička, konzervativna, ortodoksna, itd) ostaje intelektualno nejasan oko većine stvari. Neslaganje oko toga šta propisi zapravo dozvoljavaju ili ne ohrabruje zbog toga što ima toliko prostora za neslaganje na prvom mestu.

Zato je 1340. godine rabin Hasdai Kreskas mogao da izjavi da je svemir zaista beskonačan i da sadrži potencijal za beskonačne svetove, tako da bi kolonizovanje nastanjivih planeta bilo u redu. To je ujedno i razlog zbog kojeg su rabini i naučnici proveli kasnije vekove u raspravi oko suštine rečenog bez jasne odluke.

Judaizam i svemir takođe imaju praktične međusobne tenzije. Kada je izraelski astronaut pukovnik Ilan Ramon otišao na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) 2003. godine (na zlokobnom spejs-šatlu Kolumbija, koji će se raspasti prilikom povratka na Zemlju), Ilan se suočio sa problemom kako tačno da poštuje Šabat.

Dok Jevreji na Zemlji koriste taj dan za odmor od svitanja do sumraka, određenje vremena je nešto komplikovanije kada se nalazite u niskoj orbiti gde se izlazak sunca dešava na svakih 90 minuta.

Konačno, rabini na Zemlji odlučilo su da Ramon samo prati vreme sa Kejp Kanaverala. Iako bi većina Šabat rituala bila veoma nepraktična na svemirskom brodu (pre svega korišćenje vatre za paljenje sveća, zbog rizika od eksplozije), odlučeno je da u tom slučaju samo recitovanje blagoslova nad vinom dovoljno.

Činjenica da su verske vođe voljne i u stanju da modifikuju pravila za vanzemaljske uslove predstavlja pozitivnu stvar za sve buduće jevrejske svemirske pionire.

Islam

Što se tiče odgovora na to da li su muslimani spremni za postojanje drugih planeta, Kuran izgleda da eksplicitnije navodi to da Zemlja zaista nije jedina planeta.

To se naročito vidi u ajetima poput „Tebe, Alaha, Gospodara svetova, hvalimo“ i „Reci: ‘Zar, zaista, nećete da verujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio – i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svetova!’“.

Takođe imamo neku vrstu presedana po pitanju toga kako se muslimani mogu prilagoditi strogim pravilima na drugim svetovima. U 2007. astronaut Šeik Muzafar Šukor iz Malezije morao je da osmisli kako da se okrene Meki tokom tradicionalnih pet molitvi dnevno.

To možda deluje prosto za laike, ali treba znati da se u svemiru čovek kreće 27.360 kilometara na sad i da se relativna lokacija osobe menja iz minuta u minut, ponekad i za 180 stepeni tokom samo jedne molitve.

Nakon savetovanja sa imamima na Zemlji, Šukor je dobio uputstvo da jednostavno uradi najbolje što može. Kao što možete videti na snimku, skoro sigurno ova molitva nije u skladu s pravilima, ali u ovom slučaju je ponovo namera najvažnija.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni 

(Vesti-info)

loading...

Related posts

Leave a Comment