Misterije svemira 

Kako i na koji način astronomi pronalaze egzoplanete?

images-2016-02-Kako_astronomi_pronalaze_egzoplanete_APS_464679251
Foto: Profimedia

Kako je moguće da, uprkos činjenici da su svetlosnim godinama udaljene od Sunčevog sistema, naučnici uspevaju da otkriju egzoplanete?

U februaru 2014.godine, astronomi Nase su objavili otkriće 715 ranije nepoznatih planeta, snimljenih uz pomoć svemirskog teleskopa „Kepler“. To je samo jedan deo ukupnog broja: od 1988. godine do danas, otkriveno je čak 2.000 planeta koje orbitiraju izvan Sunčevog sistema.

Bez obzira na razlike koje postoje među njima, jedno im je zajedničko: prilično su udaljene od Zemlje, te je ih je nemoguće lako spaziti. Ako je tako, kako su astronomi došli do njih?

Istraživači već decenijama razvijaju tehnike i metode za lociranje planeta koje su izvan Sunčevog sistema…

Metod pomračenja

Dok kruži oko svoje zvezde, može se desiti da egzoplaneta na svojoj putanji povremeno stane između središta svog solarnog sistema i Zemlje. Tada dolazi do delimičnog pomračenja i pun sjaj se gubi na mestu gde je egzoplaneta stala. Ukoliko je to pomračenje određene frekvencije, astronomi će biti u prilici da detektuju egzoplanetu.

Ovaj metod otkrivanja planeta omogućio je da se otkrije veliki broj ovih dalekih svetova. Naravno, „pomračenje svetlosti“ se ne može videti golim okom, pa su se naučnici oslanjali na teleskope (posebno Kepler) i druge instrumente. U nekim slučajevima, pomračenje može da pretpostavi i veličinu egzoplanete.

Međutim, ovaj metod ima i svoje negativne strane – recimo, može dati lažnu sliku pomračenja.

Metod osvetljenja putanje

U nekim slučajevima, kada se približi svojoj zvezdi, egzoplaneta se zagreva i detektuje elektromagnetno zračenje. Ona prolazi kroz različite faze na svojoj putanji, dok prima svetlost od zvezde. Uz pomoć te svetlosti, koja se reflektuje na površinu planetu, teleskop može da otkrije njeno prisustvo. Ovom tehnikom, lakše je otkriti veće planete koje se kreću oko svoje zvezde.

loading...

Kako je moguće da, uprkos činjenici da su svetlosnim godinama udaljene od Sunčevog sistema, naučnici uspevaju da otkriju egzoplanete?

Merenje radijalne brzine

Gravitaciona sila egzoplaneta utiče na orbitu zvezde. Tada dolazi do oscilacija u kretanju zvezde i ona se više ne kreće po centru, već izvan njega. Recimo: planeta koja ima veliku masu svojom silom utiče na to da se zvezda kreće po opisanom principu. Takve periodične promene položaja zvezde, doprinose otkriću egzoplaneta.

Međutim, te oscilacije mogu se primetiti zahvaljujući Doplerovom efektu, fenomena koji podrazumeva promene frekvencije elektromagnetnih talasa. Koristeći spektrometar, instrument uz pomoću kog se može izmeriti frekvencija svetlosti koju neka zvezda emituje, astronomi mogu da prate njeno kretenje i da procene da li se ona kreće ka Zemlji ili se udaljava.

Ipak, ovaj metod je ograničen: uz pomoć njega lakše pronaći veće planete.

Direktno snimanje

Mali je broj slučajeva kada su astronomi uspeli direktno da detektuju egzoplanete, a postoji više razloga zbog čega je to tako. Najpre, kako bi se planeta na snimku razlikovala od zvezde, potrebno je da ona bude udaljena od nje, ali ako je previše udaljena, svetlost koju emituje zvezda neće se dovoljno reflektovati i ona se neće videti. Zato samo velike egzoplanete i one zagrejane mogu biti viđenje uz pomoć teleskopa, jer emituju infracrvenu svetlost.

Uz pomoć ovog metoda, mogu se otkriti i one egzoplanete koje se slobodno kreću u svemiru.

Metod gravitacionog sočiva

Retki su slučajevi da se veoma udaljena zvezda i zvezda koja se nalazi između te udaljene i planete Zemlje, poklope ili da se nađu u istoj ravni. Kada se to ipak desi, gravitaciona sila bliže zvezde ponaša se kao sočivo, tako što povećava, širi svetlost udaljene planete, kada ona prolazi pored nje na putu ka Zemlji. Iako su retki slučajevi ove pojave, astronomi su uspeli da primete udaljene planete, kao i svetlost koju te iste povećavaju, a koja dolazi od još daljih planeta.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

(Izvor: National geographic)

loading...

Related posts

Leave a Comment