Misterije svemira 

Kako je jedan kosmički fenomen umalo pokrenuo Treći svetski rat?

Pre 50 godina tenzija u Hladnom ratu je kulminirala zbog blokiranja američkih radara ili zbog nekoliko Sunčevih pega? Istraživanje fizičara sa Univerzitata u Koloradu otkriva tačan odgovor.

Američko vojno vazduhoplovstvo je 23. maja 1967. pripremalo svoju letelicu napunjenu nuklearnim naoružanjem za poletanje.

Sovjetski Savez je blokirao američke radare, smatrali su vojni stručnjaci, na šta je gledano kao na čin ratne agresije.

Međutim, prema istraživanju objavljenom u utorak u magazinu “Space Weather” naučnici kažu da je radare blokirala solarna oluja, a ne sovjetska vojna operacija.

– Da nismo na vreme ulagali u observacije i predviđanje geomagnetnih i solarnih oluja, njihov uticaj bi bio daleko veći – kaže Delores Knip, fizičar Univerziteta u Boulderu (Kolorado) i vođa studije.

“Ovo je bila važna lekcija koja nas je naučila koliko je priprema važna”.

Istraživači su ranije primetili veliku grupu Sunčevih pega. Iz tih tamnih i hladnih oblasti na našoj zvezdi izbija radijacija, poznata kao Sunčeva baklja, kao i erupcije plazme (koronalne eksplozije).

Tog 23. maja naučnici su izmerili tako snažnu Sunčevu baklju, da je bila vidljiva i golim okom. Baklja je sa sobom u svemir ponela ogromne količine radio talasa.

Istog dana američka vojska otkrila je da tri njena radara u okviru sistema ranog upozorenja od pretnji balističkih raketa više ne rade. Vazduhoplovstvo se već pripremalo za rat.

Međutim, intervenisala je Severnoamerička vazdušna komanda odbrane (NORAD) i zaustavila poletanje.

loading...

Pojedini naučnici u američkoj vojsci su, kako se kasnije ispostavilo, pratili Sunčevu aktivnost još od pedesetih godina.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(CSMonitor/Foto: phys.org)

loading...

Related posts

Leave a Comment