Misterije svemira 

Kina lansirala satelit, počinje misija na tamnu stranu Meseca

Kina je u svemir lansirala relejni satelit koji će olakšati komunikaciju kontrolora na Zemlji sa lunarnom misijom koja bi kasnije ove godine trebalo da spusti svemirsku letelicu na tamnu stranu Meseca.

Satelit će omogućiti komunikaciju između Zemlje i malog robota koji će biti poslat do tamne strane Meseca. Raketa sa satelitom lansirana je u 5.28 po lokalnom vremenu, iz baze Sićang na jugoistoku Kine.

Kineski Nacionalni astronautički biro je na sajtu objavio da je satelit “Čuećiao”, odnosno “Most od svraka” nazvan po drevnoj kineskoj narodnoj priči, upućen u svemir pomoću rakete “Dugi marš-4C” iz centra za lasniranje satelita Sičang u jugozapadne pokrajine Sečuan, prenosi AP.


Preporuka: 12.000 Godina stari tuneli povezuju ceo evropski kontinent


Kada robot bude stigao na Mesec, satelit će biti postavljen tako da omogući komunikaciju sa naučnicima na Zemlji, dok će robot fotografisati za sada malo ispitane tamne delove Meseca.

AP navodi da se Kina nada da će postati prva zemlja koja će izvesti meko spuštanje sonde na dalju stranu Meseca, koja je poznata i kao tamna strana zato što je okrenuta suprotno od Zemlje i relativno je nepoznata.

Agencija Sinhua je prenela izjavu menadžera projekta Džanga Lihua da je ovo lansiranje “ključni korak” u misiji koja i dalje mora da prevaziđe druge izazove poput višekratnog prilagođavanja sopstvene orbite, kako bi “zakočila” u blizini Meseca i iskoristila njegovu gravitaciju.

Kina je uložila milijarde evra u svoj svemirski program, u koordinaciji sa vojskom. Ona želi da bude prva azijska zemlja koja će poslati čoveka na Zemljin satelit, verovatno ne pre 2025. godine.

Prvi robot u okviru ove misije biće lansiran u svemir tokom ove godine, a drugi 2019. godine.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |

loading...
(Tanjug / Foto: GettyImages / Arhivska fotografija)
loading...

Related posts

Leave a Comment