Misterije svemira 

Kolonizacija: Naučnici tvrde da se planeta slična našoj, nalazi veoma blizu

Foto: Cosmo sup

Astronomi koji istražuju obližnji zvezdani sistem poznat kao Gliese 832veruju da tamo postoji planeta slična Zemlji koja je takođe naseljiva.

Iako se ovaj zvezdani sistem nalazi na 16 svetlosnih godina od našeg, što bi značilo da je trenutno nemoguće da dođemo tamo, postoji nada da će ljudi u budućnosti smisliti način da pređu tako veliku udaljenost u relativno kratkom vremenskom periodu.

Gliese 832 je crveni patuljak duplo manji od našeg Sunca.

Za sada su poznate dve planete koje kruže oko njega, a to su Gliese 832b, gasovita planeta veličine Jupitera koja orbitira na 3,53 AU i Gliese 832c, kamena planeta pet puta veća od Zemlje koja orbitira na 0,16 AU.

AU je oznaka za astronomsku jedinicu i predstavlja meru za razdaljinu od Sunca do Zemlje koja iznosi oko 150 miliona kilometara.

Pošto je prostor između ove dve planete veoma velik, tim naučnika sa Univerziteta u Teksasu veruje da se između njih nalazi jedna slična Zemlji koja se nalazi na pogodnoj udaljenosti.

Planete Gliese 832b i Gliese 832c su otkrivene tehnikom radijalne brzine koja omogućava naučnicima da prikupe podatke o orbitalnim parametrima planeta.

Naučnici su primenili istu tehniku na kompjutersku simulaciju i zaključili da je moguće da se između ove dve planete nalazi još jedna koja orbitira na 1 AU, ali koja je verovatno 10 puta veća od Zemlje.

Oni će sprovesti dodatne studije kako bi potvrdili njeno prisustvo.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

(Izvor: Web tribune)

loading...

Related posts

Leave a Comment