Misterije svemira 

Konačno otkriveno kako se krećemo svemirom: Nevidiljiva sila gura naš Mlečni put

Naša galaksija, zajedno s drugim galaksijama juri svemirom brzinom oko dva miliona kilometra na sat.

Konačno je poznat odgovor na pitanje kako se naša ili bilo koja druga galaksija kreće svemirom, odnosno što je to što je pokreće, piše CNN.

Mlečna staza poslednjih 30 godina kreće se relativnom brzinom, ali naučnici dosad nisu znali uzrok tome.

– Sad smo pronašli prazninu u suprotnom smeru, koja je izvor sile guranja, u nedostatku sile privlačenja – objasnio je Brent Tuli, jedan od autora studije i astronom Instituta za astronomiju u Honoluluu na Havajima.

On je s kolegama otkrio takozvani dipol repeler, izvor sile koja tera, odnosno gura galaksiju svemirom.

Zbog toga što mu nedostaje sila privlačenja, koja dolazi iz drugog izvora iste i nalazi se na dijametralno suprotnoj strani svemira. Ime mu je Shapley attractor.

– U povlačenju užeta ako je više ljudi na jednoj strani, uže će se kretati u njihovom smeru iz smera slabije strane – objasnio je Tuli.

Naša galaksija, zajedno s drugim galaksijama juri svemirom brzinom oko dva miliona kilometra na sat.

Ne radi se o kretanju bez cilja, jer naučnici su dugo verovali da našu galaksiju prilvači područje bogato jatima galaksija, koje je od nas udaljeno 750 milijuna.

– Generalno gledano, galaksije se udaljavaju jedna od druge zbog širenja svemira. Međutim, na svaku od njih deluje gravitacijsko polje susednih galaksija, koje uzrokuje devijantno kretanje, prema regijama visoke gustoće i dalje od regije niske gustoće. Naša galaksija učestvuje u tom toku, mi se samo vozimo usput – rekao je Tuli.

loading...

On i kolege su uz pomoć snažnih teleskopa napravili 3D vizualizaciju tog galaktičkog toka, a tokom izrade prikaza, pronašli su i dipole repeller, područje praznine ili vrlo niske gustoće galaksija.

U tome su uspeli uz pomoć matematičkog trika, odnosno inverzijom gravitaconog toka i njegovog praćenja do novog nepoznatog iztvora, koji su otkrili i nazvali ga dipole repeller.

Zasad je malo toga poznato o novootkrivenom području dipol repeler ili galaksijama koje se nalaze unutar njega, ali daljnjim razumevanjem tog područja, naučnici će povećati i naše znanje oko toga na koji način svemir zapravo funkcioniše.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Telegraf.rs/Danas.hr / Foto: BBC)

loading...

Related posts

Leave a Comment