Misterije svemira 

Mars je nekad bio “plava” planeta poput Zemlje

mars

Prema rezultatima istraživanja instituta Southwest Research, ledena doba na Marsu prouzrokovana su silama sličnim koje su prouzrokovala ledena doba na Zemlji, što ukazuje da su obe planete imale sličnu rutu.

Radar je prikazao veću količinu leda na vrhu polova, za šta naučnici veruju da je dokaz tvrdnje sa su postojali glečeri.

“Pronašli smo akumulaciju leda na polovima na visini od 100 do 300 metara. Volumen i tankoća leda poklapa se sa ranijim modelima iz 2.000 godine. Ovo nam pokazuje detaljnu istoriju akumulacije leda i erozije povezane s klimatskim promenama”, rekao je dr Ajzak Smit, istraživač sa pomenutog instituta.

Teksaški istraživači analizirali su podatke s polova i zaključili da se na njima nalazi 87.000 kubnih kilometara leda koji je tu od ledenog doba. Pretpostavlja se da je ledeno doba na Marsu bilo pre 370.000 godina. Veruje se da je led bio svuda po površini Marsa i da je bio debljine 60 centimetara.

“Budući da je klima na Marsu oscilirala s većim promena u nagibu ose, a led je bio drugačiji za svaku oscilaciju, Mars je izgledao bitno drugačije nego danas. S obzirom da na Marsu u sadašnjosti nema okeana, on predstavlja jednostavnu laboratoriju za razumevanje klimatske nauke na Zemlji”, dodao je.

VIDEO

NASA je nedavno objavila animaciju baziranu na podacima sa Mavern misije u kojoj prikazuje evoluciju Mrsa od vodenog sveta do suve crvene planete kakva je danas. Mavern je lansiran 2013. godine i dizajniran da istraži atmosferu na Marsu. Animacija pokazuje kako je nekada to bila plava planeta, ali da su mora isparila i nestala tokom miliona godina. Tragovi na stenovitoj površini pokazuju da je nekada voda tekla kroz kanjone koji se vide na slikama.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment