Misterije svemira 

Misterija: Van Gogovo “Zvezdano nebo” je slika galaksija?

Čuveni slikar Vinsent van Gog je davne 1889. godine stvorio jedno od svojih najpoznatijih dela ikad “Zvezdano nebo” na kojoj je prikazao pogled kroz prozor bolnice za mentalno obolele u Francuskoj u kojoj se nalazio posle nervnog sloma.

Mnogi su u slici videli prikaz labilnog stanja u kojem se slikar nalazio u vreme njenog nastanka, ali američki umetnik i fotograf Majkl Benson tvrdi da spirale sa slike prikazuju galaksije u svemiru i da su bile inspirirane tadašnjim crtežima svemira.

Te je tvrdnje Benson je napisao u svojoj knjizi “Cosmographics” i navodi da je posebno zanimljiva galaksija “Whirlpool” (Vrtlog) koju je proučavao astronom Vilijam Parsons sredinom 19. veka, prenose elektronski mediji.

On je sagradio najveći teleskop u to vreme, čiji je prečnik bio 1,8 metara, kojim je posmatrao galaksiju i prenosio na papir njen izgled.

“Verujemo da je jedan od tih crteža Van Goga doveo do ‘Zvezdanog neba'”, navodi Benson koji smatra da je poznati umetnik crtež video ili u biblioteci ludnice ili u Parizu.

Tehniku koju je Van Gog koristio da bi stvorio vrtloge, kasnije se viđala na brojnim njegovim slikama, iako nije sigurno jesu li i one inspirirane galaksijom Whirlpool, udaljenom 23 miliona svetlosnih godina od zemlje i veličine Mlečnog puta.

To je prva pronađena galaksija sa vrtložnom strukturom.

Veza između crteža i Van Gogove slike nije novo otkriće. U junu prošle godine dr Omar Nasim sa Oksforda tvrdio je da se galaksija Whirlpool može jasno videti u središtu Van Gogove slike, iz čega se vidi da je slikar bio inspirisan poznavanjem dela Kamila Flamariona, pisca koji je popularizirao vizije Lorda Rošea.

“Flamarion je opisivao astronomske objekte kako plutaju izgubljeni u dubini neba, i bio je dirnut strahopoštovanjem i strahom koji izazivaju u tom hladnom okruženju. Van Gog je napisao sličnu rečenicu nedugo pre nego je nastalo delo ‘Zvezdano nebo'”, napisao je Nasim.

On je dodao da je Van Gog slikao noćno nebo kao sveže otkriveni astronomski fenomen koji se može videti golim oko, proširujući ljudsku maštu i percepciju stvarajući utisak da imamo teleskopske oči.

loading...

Slika “Zvezdane nebo” se nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Još jedna Van Gogova slika ima tajnu poruku?

Stučnjaci za dela Vinsenta van Goga izneli su novu pretpostavku, vezanu za njegovu sliku “Cafe Terrace At Night” (“Terasa kafane u noći”), inače ulje na platnu nastalo 1888, na kojoj se kako navode verovatno skriva njegova verzija “Poslednje večere”.

Foto: Wikimedia Commons

Do tog zaključka, kako prenosi Hafington Post, stručnjaci su došli na temelju činjenice da se na slici nalazi 12 osoba, od kojih jedna “nestaje u mraku”, a među kojima dominira lik duge kose, što je jasna asocijacija na Isusa i njegovih 12 apostola.

Motivi na slici do sads su smatrani slučajnim, a prikazane figure anonimnim. Međutim, pogled iz drugačije perspektive sugeriše da je Van Gog možda ipak imao razrađenu priču koja je inspirisala ovo delo, i to onu religiozne prirode.

Aluzija na religiju, smatraju stručnjaci, nije nimalo čudna jer je Van Gogova porodica bila religiozna. Međutim, religijski uticaj na njegovim se umetničkim delima nije manifestovao u klasičnom smislu, što odgovara pristupu koji je slavni slikar imao i u drugim delima.

Zbog svega navedenoga, stručnjaci su prilično sigurni da se na slici “Cafe Terrace At Night” skriva, na Van Gogu svojstven način, “Poslednja večera” Leonarda da Vinčija. Inače, slika o kojoj je reč nema Van Gogov potpis, ali je utvrđeno da je on autor na osnovu pisama i dokumenata u kojima je on sam spominje i detaljno opisuje.

Slika se trenutno nalazi u muzeju “Kröller-Müller” u Oterlou u Holandiji, a poznata je još i pod imenom “The Cafe Terrace on the Place du Forum” što se odnosi na stvarnu lokaciju u francuskom Arlu, koja je Van Gogu bila inspiracija.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment