Misterije svemira 

Mlečni put – mrtva galaksija?

milky-way-galaxy-615

Mlečni put možda je već mrtva galaksija, koja je poput zombija i dalje aktivna u svemiru.

Naša galaktička komšinica Andromeda umrla je pre nekoliko milijardi godina, ali je tek nedavno počela da pokazuje znake propadanja.

Galaksije, izgleda, mogu i da nestanu, odnosno da prestanu da pretvaraju gas u zvezde, a one poput Andromede, umiru sporim tempom tokom više milijardi godina.

Kako i zašto galaksije “zaustavljaju” formiranje zvezda i menjaju morfologiju i oblik, jedno je od najvažnijih pitanja kojima se bave intergalaktički astrofizičari.

Time se bavio i jedan amater koji je “prečešljao” na milione fotografija, kako bi otkrio šta se događa u Mlečnom putu.

Plave = zdrave

Osnovna podela galaksija je na one koje su spiralne i prepune plave svetlosti koja potiče od mladih zvezda kratkog životnog veka i eliptične sa toplim sjajem i drevnim zvezdama male mase.

Međutim, moderna istraživanja pokazala su da postoje i mnoge prelazne varijante, pa tako postoje crvene galaksije koje nemaju eliptičan oblik i “plave” koje nisu spiralne.

Primećene su i galaksije “zelenkaste” nijanse u kojima se proces nastanka novih zvezda polako gasi, ali i dalje traju procesi formiranja onih koje su davno započete.

Takva je i Andromeda, “zombi” galaksija u kojoj se nove zvezde formiraju sve sporije, a proces njenog umiranja verovatno je započet pre više milijardi godna.

loading...

Mnogo je teže odrediti šta se dešava u Mlečnom putu, koji je možda takođe u procesu gaenja, ali pošto smo u njemu, ne možemo lako meriti njegova svojstva, kao što je to slučaj sa drugim galaksijama.

Ipak, sasvim je moguće da je i Mlečni put kao i Andromeda, “zombi” galaksija koja je počela da se gasi pre milijardu godina.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Daily Mail)

loading...

Related posts

Leave a Comment