NASA otkrila misteriozni mehur u svemiru (VIDEO+)

89737_webnasa0_origh
Foto: nasa.gov

Nasin Svemirski teleskop Fermi koji radi na principu gama zraka otkrio je u Mlečnom putu strukture koje nikada do sada nisu bile primećene.

Uočena pojava prostire se na 50.000 svetlosnih godina i mogla bi da predstavalja ostatak erupcije supervelike crne rupe u centru naše galaksije.

“Ono što vidimo su dva mehura koji emituju gama zrake, a prostiru se po 25.000 svetlosnih godina severno i južno od centra galaksije”, kaže Dag Finkbajner, astronom iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku iz Kembridža u Masačusetsu, koji je prvi uočio ovu pojavu, za koju priznaje da “njenu prirodu i poreklo ne razumemo u potpunosti”.


Bela Luna     Zvanično      White Lune

 Lepota romana Bela Luna je u slobodi doživljavanja i tumačenja, velikom prostoru čistilišta između neba i zemlje u kojem svako pronalazi svoje rešenje i način putovanja. Lako je osuditi i sebe i drugog i svetiti se u tami, ali dela nas odaju ko smo zapravo.
Naručite knjigu:
Srpska verzija (stanovništvo Srbije) –OVDE. | Srpska verzija (van granica Srbije) –OVDE. | English version – HERE. | Pусская версия – ЗДЕСЬ. |


Struktura se prostire na više od polovine vidljivog neba, od sazvežda Device do sazvežđa Ždrala, i mogla bi biti stara više miliona godina, a otkriće je objavljeno u stručnom časopisu “Astrofizikal džornal”.

89736_webnasa3_origh
Foto: nasa.gov

Finkbajner i njegov tim su do otkrića došli obradom javno dostupnih podataka dobijenih uz pomoć svemirskog teleskopa Fermi, detektora gama zraka najveće rezolucije i osetljivosti koji je ikada izrađen, dok drugim astronimima ovo otkriče nije pošlo za rukom, verovatno i zbog izmaglice gama zraka koja je stalno prisutna, a nastaje kada čestice koje se kreću brzinom bliskom brzini svetlosti stupajuu interakciju sa svetlošću i međuzvezdanim gasovima u Mlečnom putu.

89735_webnasa2_origh
Foto: nasa.gov

Naučnici sada sprovode dodatne analize, kako bi bolje razumeli nastanak ove nikada ranije uočene strukture. Mehurovi, naime, emituju više energije od izmaglice gama zraka na drugim mestima u Mlečnom putu i imaju dobro definisane ivice, što sve sugeriše da su nastali kao rezultat velikog i relativno brzog oslobađanja energije – čiji izvor za sada ostaje misterija.

NASA | Fermi discovers giant gamma-ray bubbles in the Milky Way – VIDEO 1


VAŠA REKLAMA – Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com  ili OVDE.


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |

loading...

(Izvor: CDC/DM)

loading...

Related posts

Leave a Comment