NASA se sprema da objavi otkriće i o Plutonu

Foto: NASA

Nakon otkrića vode na Marsu, Američka svemirska agencija priprema se da objavi još jednu spektakularnu vest, ovog puta vezanu za Pluton.

To je na konferenciji na Univerzitetu Alberte, u Kanadi, najavio planetolog Alan Stern, šef misije “Novi horizonti” koja se bavi Plutonom.

Misija NASA Novi horizonti ima zadatak da posmatra i proučava patuljastu planetu i njene satelite pomoću sonde, koja je obavila prelet uz ova nebeska tela sredinom jula ove godine.

Govoreći o najnovijim snimcima Plutona i njegovog najvećeg prirodnog satelita Harona, profesor Stern je rekao: “Taj svet živi. Na njemu postoje meteorološki sistem i geološka aktivnost, a u njegovoj atmosferi ima magle”.

Zasad nije poznato šta će novo saopštiti NASA, koja je pre nekoliko dana objavila fotografije Plutona u visokoj rezuluciji. Na snimcima koje je poslala sonda Neovi horizonti vidljive su ledene planine visoke tri kilometra i zaleđene doline.

Na fotografijama Harona mogu se vodeti kanjoni, krateri, planine i čitava paleta boja.

Stern je napomenuo da je zasad preuzeto svega 10 odsto podataka koje je sonda Novi horizonti prikupila tokom posmatranja Plutona, te da patuljasta planeta još nije otkrila sve svoje tajne.

“Godina 2015. će obeležiti istoriju”, uveren je Stern.

Patuljasta planeta Pluton smeštena je u Kojperovom pojasu, velikom skupu transneptunskih objekata, ostataka iz vremena formiranja Sunčevog sistema.

Pluton je otkriven 1930. godine. Manji je od Meseca, a masa mu je 500 puta manja od Zemlje. Ima pet prirodnih satelita i oko Sunca se okrene za nešto manje od 248 godina.

loading...
(Izvor: Tanjug)
loading...

Related posts

Leave a Comment