Misterije svemira 

Naučnici: Otkriven izvor misterioznih signala iz svemiraš

ee1a0a1c-4b2d-4405-a942-65b3b4b245df-620x372
Foto: theguardian.com

Naučnici su prvi put uspeli da odrede izvor misterioznih radio-signala (FRB) koji kopkaju astronome još od 2007. godine, kada su detektovani.

Ipak, od tog vremena signal je uhvaćen samo 17 puta, što predstavlja otežavajuću okolnost kada se želi odrediti njegov izvor. Svaki od 17 detektovanih signala trajao je nekoliko milisekundi uz emitovanje energije koju naše Sunce proizvede u 10.000 godina.

Stručnjaci dugo nisu bili sigurni šta je njihov uzrok. Od spekulativnog nadanja da je reč o vanzemaljskoj civilizaciji pa do sudara zvezda, na stolu su bile mnoge neobične opcije. Da bi se došlo do prave prirode signala, prvo je bilo potrebno odrediti udaljenost nepoznatog izvora.

Koristeći australijski teleskop Parks koji je pronašao “odjek” signala, te uz pomoć 8,2-metarskog teleskopa Subaru sa Havaja, naučnici su zaključili da se izvor nalazi na oko šest milijardi svetlosnih godina od Zemlje, u eliptičnoj galaksiji za koju se smatra da je izuzetno stara.

Astronom Ivan Kin iz britanske opservatorije “Džodrel Benk” poslednji put je detektovao signal 18. aprila 2015. godine.

On ne veruje da je signal trag vanzemaljske civilizacije, a pretpostavlja da je reč o sudaru dve neutronske zvezde koje su pre kataklizme činile binarni sistem orbitirajući jedna oko druge. Takođe, Kin isključuje mogućnost eksplozije supernove.

Šta Vi mislite?

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Klix)

loading...

Related posts

Leave a Comment