Misterije svemira 

Naučnici zabrinuti: Preti nam mini ledeno doba!

Giant_prominence_on_the_sun_erupted
Foto: Wikipedia

Na Zemljinoj zvezdi trenutno nema pega ni oluja. Ovako nije bilo od 1906. Predviđanja naučnika o ponašanju naše zvezde dosad su se pokazala preciznim, a kako oni kažu, preti nam malo ledeno doba.

Astronomi kažu kako ovakva sunčeva neaktivnost nije neubičajena. Sunčev ciklus menja se svakih 11 godina, a mi smo trenutno u 24. ciklusu, koji je počeo 2008. Međutim, naučnici upozoravaju da Zemlji, ako se nastavi ovakav trend, preti mini ledeno doba.

Trenuno imamo najmanje sunčevih pega od 14. ciklusa, koji je svoj minimum dosegao u februaru 1906. godine. Budući da nema Sunčevih pega, tako nema ni solarnih baklji.

– Kako se odmičemo od solarnog maksimuma 24. ciklusa i približavamo solarnom minimumu na početku sledećeg, 25. ciklusa, broj dana bez pega trebalo bi da se poveća – kažu naučnici.

Dodaju kako se trenutni nivo aktivnosti 24. ciklusa čini sličnom 5. solarnom ciklusu, koji je počeo u maju 1798, a završio u decembru 1810. Prethodni sunčev ciklus, 23, od 2000. do 2002. godine imao je mnogo velikih solarnih oluja. Tokom maksimuma velike sunčeve pege i intenzivne solarne baklje pojavljivale su se svaki dan. Aurora borealis videla se čak i na Floridi. Tokom solarnog minimuma, situacija je sasvim drugačija. Gotovo da i nema solarnih baklji, dok bez pega koje bi razbile monotomiju Sunca, prođe i do nekoliko nedelja.

To je ono što nas sad očekuje. Najduži period kad je Sunce bilo najmanje aktivno desilo se u takozvanom Maunderovom minimumu, od 1645. do 1715. godine. Tokom tog perioda sunčeve pege bile su jako retke i smatralo se kako je sunčev ciklus prestao da postoji.

Taj period se poklopilo s mini ledenim dobom koje je zahvatilo Zemljinu severnu poluloptu. Mnogi naučnici su uvereni kako su upravo mala solarna aktivnost, povećana vulkanska aktivnost i moguće promene u okeanskim strujama krivi za zahlađenje u 17. veku.

Prošlogodišnja studija tvrdi kako su u mogućnosti predvideti Sunčevu aktivnost i kako će se ciklusi manje aktivnosti spojiti između 2020. i 2030. godine. To znači da će nas zahvatiti novi Maunderov minimum. Predviđanja naučnika o ponašanju naše zvezde dosad su se pokazala preciznima.

Sad pokazuju da će Sunčeva aktivnost pasti za 60 odsto, i to na uslove kakvi su poslednji put viđeni tokom malog ledenog doba.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

(Izvor: 24 sata)

loading...

Related posts

Leave a Comment