Misterije svemira 

Naučnik: Uticaj planete X na Zemlju je zaista velik!

Earth-astronaut
Foto: ibnlive.com

Naučnik koji je desetu planet Sunčevog sistema naslutio još 1985. godine, sada navodi dokaze po kojima je fantomski planeta kriva za kiše kometa.

Postojanje fantomske Planete X (Planeta 10) astronom Danijel Vitmajr postavio je kao teoriju još 1985. U međuvremenu je njegova nesuđena Planeta X, čije postojanje još nismo potvrdili, postala Planeta IX zato što je Pluton, na užas dela naučne zajednice, izbačen iz grupe velikih planeta.

Pored toga, Vitmajr je u svom najnovijem radu objavljenom u mesečniku Kraljevskog astronomskog društva postavio tezu po kojoj bi Planeta IX bila odgovorna za izumiranje živih vrsta na Zemlji svakih 27 miliona godina.

Njegova Planeta IX, za koju postoje ozbiljne indicije da bi zaista mogla postojati, i to tačno određene mase i putanje, kruži oko Sunca, po malo nagnutoj ravnini u odnosu na one u kojoj oko Sunca kruže ostale planete.

Prema Vitmajru, njegova planeta bi se nalazila na udaljenosti od Sunca 100 puta većoj od one između Sunca i Zemlje, te bi bila mase između jedne i deset masa naše planete.

U tom slučaju njen bi krug oko matične zvezde trajao 27 miliona godina, odnosno posle tog vremena bi ulazilo u Kuiperov pojas u kojem na velikoj udaljenosti, daleko iza Neptunove staze, kojekakve kamenčine takođe kruže oko Sunca.

Planeta IX u tom bi slučaju gravitacionim uticajem gurala svo to kamenje prema Suncu, da bismo ih posle videli kao komete koji nas posećuju iz dubokog svemira.

Upravo zato, smatra Vitmajr, svakih 27 miliona godina imamo pljuskove kometa koji ugrožavaju život na Zemlji i, osim direktnih pogodaka, svojim masovnim prolascima donekle smanjuju količinu svetla kojom Sunce obasjava Zemlju.

Geolozi i paleolozi zaista su utvrdili čudnu pravilnost od 27 miliona godina između svakog izumiranja vrsta. Izumiranja su nekad veća, nekad manja, ali matematički obrazac apsolutno je siguran, i to tokom najmanje poslednjih pola milijarde godina.

Astronomski proračuni, doduše, navode na zaključak da bi Planeta IX od Sunca u stvari trebala biti udaljena oko 1.000 udaljenosti između Zemlje i Sunca i posledično bi bila mnogo masivnija nego u njegovom modelu.

loading...

Ali, za taj deo postoji veliki prostor da se sve na kraju izjednači jer u celoj priči postoji mnoštvo nejasnih i nepreciznih mesta koja mogu uticati na konačne rezultate.


NAJNOVIJE  VESTI:


 

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Express)

loading...

Related posts

Leave a Comment