Nova astronomska misterija zbunjuje naučnike! (VIDEO+)

Foto: YouTube Screenshot

Uz pomoć ESO-ovog veoma velikog teleskopa i NASA-inog i ESA-inog svemirskog teleskopa Habl astronomi su otkrili izuzetno neobične strukture nalik na brze talase koji jure kroz prašinu u kojoj se formiraju planete zvezde “AU Microscopii”.

Talasi u planetarnom disku AU Microscopii nešto su što naučnici nisu nikada vidjeli niti su ikada do sada predviđali u svojim teorijama. Zato rezultati, koji će biti objavljeni u časopisu “Nature”, predstavljaju novu astronomsku misteriju.

AU Microscopii je mlada zvezda okružena velikim diskom prašine, udaljena 32,3 svetlosne godine u sazvežđu Mikroskop.

Istraživanja diskova koji su uobičajeni oko zvezda u ranim fazama razvoja mogu odgovoriti na brojna pitanja o evoluciji planeta. Oni su ostaci materijala koji nije utrošen u stvaranje zvezde. Astronomi su zato poslednjih godina proučavali disk AU Microscopii ne bi li u njemu pronašli neke veće formacije koje bi mogle biti znaci planeta u nastanku. U tu svrhu 2014. godine su iskoristili povećanje kontrasta koje im je omogućio novi uređaj SPHERE postavljen na veoma veliki teleskop. Ono što su otkrili iznenadilo je sve – na snimcima diska zvezde pojavilo se pet lukova nalik na talase u vodi, a da stvar bude zanimljivija, pokazalo se da se kreću iznenađujuće velikim brzinama.

‘Reprocesuirali smo snimke Habla i dobili dovoljno informacija da zabeležimo tragove kretanja ovih neobičnih oblika u periodu od četiri godine’, rekao je član tima Kristijan Talman s ETH-a u Cirihu.

‘Ovim procesom utvrdili smo da se lukovi udaljavaju od zvezde brzinama od oko 40.000 kilometara na sat’, dodao je.

Iyme]u ostalog, u rezultatima istraživanja zanimljivo je i to što se čini da se lukovi koji su udaljeniji od zviezde kreću brže od onih bližih. Najmanje tri luka kreću se tolikim brzinama da će verojatno pobeći gravitacionom polju AU Microscopii.

Mysterious ripples racing away from AU Microscopii – VIDEO 1

loading...

Related posts

Leave a Comment