Misterije svemira 

Naučnici: Počinje istraživanje velikog kratera u Meksiku

crater_c
Foto: pics-about-space.com

Naučnici uveliko planiraju da pristupe istraživanju ogromnog kratera na čijem dnu i danas leže ostaci fatalnog asteroida na području Jukatana u današnjem Meksiku.

Čikskulub krater je mesto gde je pre 66 miliona godina udario asteroid koji je sa lica zemlje zbrisao dinosauruse, ali i većenu živog sveta na Zemlji. Kopajući dublje u unutrašnjosti kratera naučnici smatraju da će pomoću uzoraka sedimenata uspeti da saznaju više o tome kako je nakadašnji život izgledao na našoj planeti.

 Jedan od istraživača, profesor Šon Gulik, se nada da će tačno mesto udara asteroida koje smatra nultom tačkom uspeti da nam otkrije činjenice kako se život u potpuno jalovom okeanu ponovo stvorio.
Ovim otkrićem mogli bismo da naučimo neverovatno vredne lekcije koji bi nam u budućnosti bile od velike koristi.
Tim naučnika sa Univerziteta u Teksasu, Nacionalnog univerziteta u Meksiku i Međunarodnog programa za otkrivanje okeana, planira da sa prvim iskopavanjima počne u aprilu. Da celokupno istraživanje privedu kraju biće im potrebno dva meseca.

Postoje pretpostavke o tome šta bi mogli da pronađu. Nadaju se da će uspeti da sagledaju period u kom uopšte nije bilo života na zemlji i nakon toga povratak života i njegov razvoj kroz vreme.

Svojim padom asteroid je uspeo da izbaci  48.000 kubnih milja zemlje, što bi bilo dovoljno pa popuni zapremine 17 Velikih jezera.

Sudar asteroida sa Zemljom je prouzrokovao zemljotrese neverovatne jačine i cunamije koje su tlo prenosili na različite strane Zemlje udaljene i po nekoliko hiljada kilometara. Ovaj udar je bio neverovatno moćan. Naučnici veruju da je bio milijardu puta jači od udara atomske bombe na Hirošimu.

On je bio okidač za domino efekat koji je prouzrokovao prirodnu katastrofu. Jedna od popularnijih teorija zastupa stanovište da je ovaj udar zaslužan za uništenje najvećih zveri koje su šetale planetom, džinovske dinosauruse i ogromne reptile.

Meksički zaliv, kako tvrde naučnici je bio dosta prostraniji pre udara. Nije prvi put da čujemo da udar asteroida promeni izgled površine neke planete.

Ovakvi udari uvek promene morfologiju, dubinske slojeve zemlje i naravno život.

Ako uspemo da dokučimo šta se zapravo desilo prilikom Čikskulub udara to bi moglo da nam pomogne u predviđanjima šta nas sve očekuje u slučaju ponovnog kontakta Zemlje sa asteroidom.

Poznato je da NASA ima tim stručnjaka koji pomno prate potencijalno opasne asteroide.

Više od 12.000 potencijalno pretećih letećih objekata je uočeno, a 1.500 koji prolaze u blizini Zemlje mogu biti zabrinjavajući, izjavio je za Si En En u junu prošle godine Džejson Kesler, direktor NASE. Na svu sreću, trenutno nema opasnosti da će uskoro zemlju pogoditi asteroid, tako da možemo da odahnemo, bar za sada.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: CNN)

loading...

Related posts

Leave a Comment