Misterije svemira 

Otkrivaju: U svemiru su postojale starije civilizacije od naše na Zemlji!

Kad se raspravlja o vanzemaljskim oblicima života, uvek smo se svrstavali u dva tabora – jedni koji tvrde da postoje, a drugi koji kažu da ga nema.

No nedavna studija u časopisu Astrobiology proučavala je egzoplanete koje su otkrivene u poslednjih dvadesetak godina, kako bi izračunali koliko je verovatno da je osim ljudi postojala neka druga napredna civilizacija.


Preporuka: Misterija interkontinentalnog putovanja drevnih civilizacija


Fizičar i astronom Adam Frenk koji je autor studije, navodi da su izgledi da se inteligentna civilizacija razvila na Zemlji, i ni na jednom drugom mestu u svemiru, manji od 1 prema 10 milijardi biliona.

Frenk navodi kako taj ekstremno mali broj implicira da se pre nas vrlo verovatno razvila druga inteligentna i tehnološki naprednija vrsta.

“Gledajte to ovako. Pre našeg rezultata, neko bi rekao da ste pesimista ako tvrdite da je verovatnoća razvoja civilizacije na drugoj planeti jedan prema bilion. Čak i s tom procenom, ono što se dogodilo na Zemlji, verovatno se u istoriji svemira dogodilo još desetak milijardi puta” pojasnio je Frenk.

18710651155728c89e11e2b996962683_v4_big

Najpoznatiji odgovor na pitanje o životu u svemiru je jednačina astronoma Frenka Drejka koja objašnjava varijable koje su potrebne da bi tehnološki razvijena civilizacija komunicirala s nama.

Upravo je ta jednačina uticala i na Frenkovu, koji je s kolegom sa Univerziteta u Ročesteru predstavio jednostavniju verziju.

Iako je verovatnoća da smo sami u svemiru ekstremno mala, zbog velikih udaljenosti u svemiru i nesigurnosti oko pojmova kao što su vreme, moguće je da nikad nećemo moći komunicirati s drugim civilizacijama.

Naša civilizacija je stara 10.000 godina i ako tipične civilizacije ne traju puno duže, velika je verovatnoća da su mnoge druge izumrle, navode istraživači.

loading...

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

Foto: Wallpaperhi

loading...

Related posts

Leave a Comment