Otkriven ledeni oblak u Titanovoj stratosferi

528547_titan-metanski-oblak-foto-nasa_lb
Foto: NASA

Naučnici američke svemirske agencije otkrili su ledeni metanski oblak u stratosferi Saturnovog meseca Titana, sličan neobičnim oblacima daleko iznad Zemljinih polova, saopštila je NASA.

Oblak, kojeg je snimila letelica “Kasini”, bio je pre osam godina deo polarne kape iznad Titanovog severnog pola. Sada je utvrđeno da ovaj oblak sadrži metanski led, koji stvara mnogo gušće oblake od etanskog, koji je tu prethodno identifikovan.
-Pomisao da bi se metanski oblak mogao formirati ovako visoko na Titanu je neverovatna. Niko to ranije nije smatrao mogućim – izjavio je Keri Enderson, vođa studije i naučnik u Svemirskom centru “Godard” u Gribeltu, Merlend.
Naučnicima je od ranije poznato da metanski oblaci postoje u Titanovoj troposferi, najnižem sloju atmosfere. Poput kišnih i snežnih oblaka na Zemlji, Titanovi oblaci nastaju kroz ciklus evaporacije i kondenzacije, podizanjem isparenja sa površine koje se meša sa sve hladnijim temperaturama i vraća nazad u obliku padavina. Razlika je što je na Titanu reč o metanu umesto o vodi.
Takođe, novootkriveni oblak se razvio u stratosferi, sloju iznad troposfere.
Zemlja ima svoje polarne stratosferske oblake, koji se formiraju iznad Severnog i Južnog pola, na visini od 15-25 kilometara, dosta iznad visine na kojoj lete avioni. Ovi retki oblaci ne formiraju se dok temperature ne padnu na minus 78 stepeni Celzijusovih.


Zvanično      KNJIGA ‘BELA LUNA’

Od DANAS mogućnost naručivanja elektronske verzije knjige ‘Bela Luna’ za samo 1.80$, odnosno 205 dinara! Naručite preko FB stranice Monoceros books.org(Narudžbine šaljite u inbox stranice).

Da naručite štampanu verzije knjige, više informacija – OVDE.


Na Titanu su ranije identifikovani drugi stratosferski oblaci, uključujući veoma redak, difuzan oblak od etana, hemikalije nastale raspadom metana. Međutim, smatralo se da nije moguća pojava metanskog oblaka u Titanovoj stratosferi.
Troposfera zadržava većinu vlage, pa stratosferski oblaci zahtevaju ekstremnu hladnoću. Čak i temperature od minus 203 stepeni Celzijusovih, koju je registrovao “Kasini” južno od ekvatora, nije bila dovoljno hladna da bi se metan u ovom području atmosfere kondenzovao u led.
Naučnici su takođe ukazali da temperature u Titanovoj donjoj stratosferi nisu iste na svim širinama. Podaci sa “Kasinija” su pokazali da je temperatura na velikoj visini blizu severnog pola mnogo hladnija od ove južno od ekvatora. Ispostavilo se da je ova razlika u temperaturi od minus 12 stepeni Celzijusovih više nego dovoljna da se dobije metanski led.
Naučnici su procenili da bi se ovakvi metanski oblaci mogli stvarati na visini od 30-50 kilometara iznad površine Saturnovog satelita.
-Titan nastavlja da nas zadivljuje svojim prirodnim procesima, koji su slični onima na Zemlji, a opet koristeći se potpuno drugačijim materijama – rekao je Skot Edžington, naučnik Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija.
Rezultati studije objavljeni su u onlajn izdanju časopisa “Ikarus”.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |

(Izvor: NASA)

loading...

Related posts

Leave a Comment