Otkriven nemoguć fenomen u svemiru?

Foto: |

Britanski astronomi saopštili su da su otkrili fenomen za koji se dosad mislilo da je nemoguć – planete koje nisu vezane ni za jednu zvezdu, već slobodno lutaju kosmosom.

Tokom dvogodišnjeg posmatranja, astronomi su detektovali 10 planeta, po svojoj masi najpribližnije Jupiteru, navećem nebeskom telu u našem solarnom sistemu, koje se nalaze na tako velikoj udaljenosti od najbliže zvezde da bi se moglo reći da slobodno krstare Mlečnim putem.

Rezultati istraživanja, objavljeni u britanskom naučnom časopisu “Nature”, predstavljaju novi prodor u proučavanju egzoplaneta, tj. planeta van našeg solarnog sistema kojih je od 1995. identifikovano više od 500.

Spomenutih deset planeta otkriveno je tokom potrage za objektima koji se nalaze na 10 do 500 astronomskih jedinica (AU)od neke zvezde.
AU je standardna mera za udaljenost Zemlje od Sunca (oko 150 miliona kilometara).
Poređenja radi, Jupiter je udaljen pet AU od sunca, a najudaljenija planeta Neptun 30 AU.

Prema teoriji o nastanku planeta, planete predstavljaju aglomeraciju prašine i gasova i vezane su za svoje zvezde, prinuđene da kruže oko njih sve dok se one ne ugase.

Astronomi veruju da su se veoma udaljene planete odvojile od svog gravitacionog “sidrišta” još u najranijoj fazi.

Studija, objavljena u časopisu “Nature”, je delo dva tima naučnika koji su tokom dve godine analizirali na desetine miliona zvezda Mlečnog puta koristeći tzv. tehniku gravitacionog mikrolensinga koja registruje promene sjaja u izmerenoj zvezdanoj svetlosti kada se zvezda sa planetama postavi skoro direktno ispred neke još dalje zvezde. Svetlost daleke zvezde biva blago skrenuta na predvidiv način gravitacijom bližeg sistema.

“Implikacije ovog otkrića su dalekosežne”, istakao je nemački astronom Joakim Vambsgans u komentaru koji je, takođe, objavljen u ovom magazinu.

“Dobili smo uvid u novu populaciju planeta u našoj galaksiji. Predstoji nam da proučimo njihove osobine, njihovo razmeštanje, dinamična stanja i istoriju”, dodao je on, prenosi AFP.

Pratite nas na: FacebookTwitterGoogle+ |

loading...

(Izvor: B92)

loading...

Related posts

Leave a Comment