Otkrivene zvezde starije i od galaksije – tu su više od 13 milijardi godina! (VIDEO+)

Mlecni-put
Foto: AFP

Starije su i od Mlečnog puta – zvezde koje su u srcu naše galaksije otkrili astronomi s Australijskog nacionalnog univerziteta stare su više od 13 milijardi godina, preneo je danas Bi-Bi-Si.

Te zvezde, potencijalno najstariji objekti ikada otkriveni, nastale su kada je univerzum imao samo 300 miliona godina i oko njih se potom obrazovala naša galaksija Mlečni put.

„Ove prastare zvezde su među najstarijim opstalim zvezdama u univerzumu i izvesno najstarije koje smo ikada videli“, rekla je Luis Hauz, vodeća autorka studije objavljene u poslednjem broju časopisa Nejčr (Nature).

Hauzova i njeni saradnici uvereni su da su te zvezde stare preko 13 milijardi godina zbog njihovog sastava i lokacije.


Bela Luna     Zvanično      White Lune

Negde u daljini, daleko iza jele na nebeskom svodu, uz huk tužne sove, kroz zvižduk hladne noći i izmaglicu mraza, što se ponegde penje u nebo poput dima, titiraju senke prošlosti, igrajući se, ne obazirući se na mene. To je tajna noći. Poruka koja nosi u sebi čarobnu moć! Moć Boginje meseca!
Naručite knjigu ‘Bela Luna’ pisca Darkulis Leonov Dias:
Srpska verzija (stanovništvo Srbije) na broj: +381 62 973 42 80 ili OVDE. |
Srpska verzija (van granica Srbije) – OVDE. | English versionHERE. |
Pусская версия – ЗДЕСЬ. |


One sadrže veoma malo „metala“, što je termin, kako navodi Bi-Bi-Si, koji astronomi koriste za svaki element osim vodonika i helijuma. Ti metali nastaju kada zvezde eksplodiraju u supernovi i onda ulaze u sastav kasnije nastalih zvezda.

Ako zvezde imaju neobično malo metala, onda su verovatno nastale u ranoj istoriji univerzuma, pre eksplozije mnogih zvezda iz kojih nastaju takvi elementi.

Moguće je, međutim, da i u oblastima svemira s malo metala mogu nastati zvezde, koje onda iako mlade, nemaju takvih metala.

Astronomi onda posmatraju kako se kreću zvezde da bi ustanovili da li su oduvek bile u sada gustom, metalom bogatom centru Mlečnog puta.

Foto: Europians Southern Observatory

Ako je zvezda rođena u tom regionu, onda je jedino objašnjenje malog sadržaja metala da su nastale pre postanka Mlečnog puta.

loading...

„Te zvezde imaju iznenađujuće nizak nivo ugljenika, gvožđa i drugih teških elementa, što sugeriše da prve zvezde nisu eksplodirale kao uobičajene supernove“, rekla je Hauz.

Otkriće astronoma s Australijskog nacionalnog univerziteta protivreči mnogim aktuelnim teorijama o uslovima ranog univerzuma, navodi Bi-Bi-Si.


V A Š A   R E K L A M A – Kontaktirajte nas na: 064/2624313 ili OVDE.


Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |

(Izvor: Beta/BBC)

loading...

Related posts

Leave a Comment