Misterije svemira 

Posle 50 godina: Rešena misterija ‘fantomskog’ ogledala!

Svemirska-opservatorija-670x447

Osim što veruju kako su rešili misteriju, naučnici ističu kako se ovo atmosfersko ogledalo može koristiti za praćenje složenih kretanja atmosferskih strujanja.

Naučnici veruju kako su napokon rešili pola veka staru misteriju “150-kilometarskih odjeka”. Radi se o nevidljivom “ogledalu” koje na visini od 150 kilometara odbija radarske zrake natrag prema Zemlji, ali samo za vreme sumraka.

Iako je fenomen zabeležen još pre 50 godina, niko od naučnika nije uspeo da objasni razlog zašto dolazi do misterioznih odjeka.Sonde koje su naučnici odašiljali kako bi pokušali da otkriju uzroke, nisu pronašle ništa.

U studiji objavljenoj ove nedelje u časopisu “Geophysical Research Letters”, naučnici s Univerziteta u Bostonu ponudili su uverljivu teoriju zašto se pojavljuje fantomsko ogledalo.

Primetili su kako izvor odjeka postaje znatno jači za vreme sunčevih zraka, a slabiji za vrijeme pomrčine Sunca. Shvatili su i kako se dubina signala poklapa s uglom pod kojim sunčevo zračenje ulazi u atmosferu, ali sam signal gotovo sigurno nije dolazio od Sunca.

Izglednije je da se radi o posedicama fizičkog procesa, reakcije molekula kiseonika i vazduha s ultraljubičastim zracima u najvišim delovima atmosfere. Udari zraka u molekule izbijaju njihove elektrone, koji se potom kreću visokim brzinama i nivoima energije. Interakcije između elektrona, iona i drugih čestica izazivaju vibracije, koje uzrokuju energetske talase.

Prema komljuterskim simulacijama, ta masovna vibracija do koje dolazi usled energetskih talasa deluje kao ogledalo.

R   E   K   L   A   M   A


Pogledajte NOVI video klip na temu: Alkatraz – jezive misterije ćelije 14D


Osim što veruju kako su rešili misteriju, naučnici ističu kako se ovo atmosfersko ogledalo može koristiti za praćenje složenih kretanja atmosferskih strujanja.

loading...

– Kada uspete da shvatite nešto što niko pre nije shvatio, tek onda stvarno postaje vredno – rekao je Mirs Openhajm sa Univerziteta u Bostonu, jedan od autora istraživanja.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment