Prastari tekst bi mogao da reši kosmičku misteriju: Šta se dogodilo 774. godine?

image-20150122-29832-17j22fj
Foto: iflscience.com

Naučnici su otkrili da bi antički tekst o „crvenom raspeću“ – koje se moglo videti na britanskom noćnom nebu pre više od 1.200 godina – mogao objasniti tadašnje misteriozno povećanje radijacije.

Fenomen iz 774. godine posle nove ere je najverovatnije bila neprepoznata eksplozija supernove koja bi mogla da objasni misteriozan maksimum elementa ugljenika 14 koji je otkriven u godovima japanskog kedra iz tog doba, ovu informaciju je objavio časopis „Nature„.

Džonatan Alen – docent biohemije na Univerzitetu Kalifornije u Santa Kruzu – je čuo za otkriće čudnovatog maksimuma u ​​nivou ugljenika 14 unutar godova drveća, za koji se smatra da je nastao zbog visokoenergetskog praska radijacije u višim delovima atmosfere.

Pa ipak, jedini poznati razlog koji bi mogao uzrokovati nastanak tolike količine ugljenika 14 bi mogle biti gigantske solarne baklje i eksplozije supernove, ali do sada naučnici nisu mogli naći istorijski zapis o tome niti su bile otkrivene anomalije u godovima drveta.

Alen je svoju potragu započeo Internetom: „Tražio sam podatke uz pomoć Googla, izgleda da je to bilo sasvim dovoljno.“

„Znao sam da će podatke iz toliko daleke istorije biti teško naći, jedini zapisi koji postoje iz tog vremena su religijske knjige i hronike koje su spominjale kraljeve i kraljice, ratove i događaje u prirodi.“

Njegovo pretraživanje interneta o zapisima iz osmog veka odvelo ga je do Anglo-saksonskih hronika na koje je nabasao u online biblioteci Univerziteta Jejl koja je sadržavala istorijske i sudske spise, u njima je otkrio zapise o „crvenom raspeću“ koje se pojavljivalo na nebu nakon zalaska Sunca.

„Odmah sam pomislio da se radi o nekakvom zvezdanom događaju.“

Astronomi su izjavili kako su impresionirani Alenovim otkrićima.

„Zapis sugeriše da je objekat viđen na zapadnom delu neba neposredno nakon zalaska Sunca.“ Geza Giuk, astronom iz planetarijuma Adler u Čikagu je rekao sledeće: „To bi značilo da se objekat kretao iza Sunca (gde ga ne možemo videti) jer Zemlja orbitira oko Sunca.

loading...

Bled prikaz ovog objekta koji je bio vidljiv kroz sumaglicu sumraka je dodatno objašnjenje zašto niko drugi nije primetio „novu zvezdu,“ i zašto niko drugi nije stvorio zapise o događaju.

„Brojne supernove su ostale tajna za astronome ili jednostavno nedostaju iz istorijskih zapisa,“ rekao je Giuk. „Nebo je veliko, a istorijski zapisi nisu tako dobri i detaljni.“

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Vestinet)

loading...

Related posts

Leave a Comment