Misterije svemira 

Predstavljamo Vam 4 mesta u svemiru na kojima je život moguć

Teško je proceniti kakva nas sve otkrića o svemiru čekaju u narednim godinama, ali bi jedno od njih svakako mogla da bude potvrda da i van Zemlje ima života.

Planetolog NASA Džim Grin opisao je koja su četiri najverovatnija mesta na kojima bismo mogli da nađemo vanzemaljce, piše Biznis insajder.

 

Mars

Mars izgleda ogoljeno, ali smo već našli dokaze da je to nekada bio svet prekriven vodom, ne tako različit od Zemlje. Neki naučnici smatraju da na njemu može biti života, jer je nekada imao okeane koji su prekrivali 19 odsto njegove površine.

Međutim, pre više miliona godina solarni vetrovi “oduvali” su Marsovu atmosferu, okeani su isušeni, a površina je “bombardovana” radijacijom.

Uprkos tako surovim uslovima, voda povremeno ipak izbija kroz njegovu koru, a ako bismo sudili na primeru Zemlje, svuda gde ima vode, ima i života.

 

Encelad

Encelad, Saturnov mesec, još je jedan zanimljivi svet koji intrigira naučnike. Ispod njegove ledene površine nalazi se ogromni okean, koji povremeno u vidu pare izbija kroz hidrotermalne otvore. Iako je okean prekriven ogromnim slojem leda, gejziri oko južnog pola probijaju površinu i voda izbija.

NASA je slala sondu kroz “oblak” vodenih čestica koje izbijaju, kako bi ih analizirala, a već je pronašla prisustvo natrijuma i organskih molekula. Podaci prikupljeni tokom poslednjeg prolaska mogu pomoći naučnicima da shvate koliko su aktivni okeanski hidrotermalni otvori.

 

Titan

loading...

Iako je Titan Saturnov mesec, veliki je koliko i Mars. Ipak, naučnici nisu zainteresovani za njega zbog njegove veličine, koliko zbog činjenice da je prekriven ogromnim jezerima tečnog metana.

To je jedino mesto u Sunčevom sistemu osim Zemlje na čijoj površini ima tečnosti. Stručnjaci smatraju da u ovom metanskom svetu možda može opstati neki oblik života.

Evropa

Evropa ima gotovo dvostruko veću količinu vode od Zemlje. Ovaj Jupiterov mesec prepun je podzemnih okeana i gejzira.

Delovi njegove ledene prekriveni su pukotinama, za koje naučnici smatraju da nastaju usled delovanja tople vode iz Evropine unutrašnjosti. Trenutno je NASA radi na misiji kojom bi trebalo da se na ovaj satelit po prvi put spusti neka sonda.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: B92)

loading...

Related posts

Leave a Comment