Pronađen meteorit stariji od Zemlje?

1136218669568e1b5811484516101984_v4_big
Foto: thinstock/Ilustracija

Grupa australijskih naučnika pronašla je 1,7 kilograma težak kamen za koji se pretpostavlja da je nastao pre 4,5 milijardi godina, čime bi bio stariji od Zemlje.

Nalazio se u mestu gde je nekada bilo jezero Ejre na jugu zemlje. Kako kažu naučnici, ovo je jedan od samo 20 meteorita pronađenih na našoj planeti.

“Nadam se da će nam ovo otkriće pomoći da bolje razumemo nastanak Sunčevog sistema. Drugim rečima, ukoliko utvrdimo odakle je meteorit potekao možemo utvrditi i kako je nastao, i na osnovu dobijenih rezultata pokušati da odgovorimo na neka nerazjašnjena pitanja vezana za nastanak samog Sunčevog sistema”, rekao je Robert Hovi, jedan od istraživača.

Kako je rekao, 27. novembra su zapratili 80 kilograma težak asteroid kako ulazi u Zemljinu atmosferu krećući se brzinom od 14 km po sekundi.

Nakon toga pokušali su da utvrde moguće mesto pada u dijametru od jednog kilometra, međutim, meteorit su uspeli da nađu tek tri dana nakon što je pao.


VAŠA REKLAMA
Kontaktirajte nas na: svettajniwordpress@gmail.com ili na broj 064/2624313


“Postavili smo videokamere u blizini procenjenog mesta pada, koje su na kraju trebale da nam pomognu prilikom pronalaženja meteorita. Ipak, kretao se tako brzo da kamere nisu uspele da zabeleže tačno mesto pada. Bili smo presrećni kada smo konačno uspeli da ga pronađemo”, rekao je Hovi.

Dodao je kako je njihovo otkriće utoliko važnije jer NASA troši milijarde dolara za uzimanje uzoraka asteroida, a oni su isto uspeli uz pomoć nekoliko videokamera na zemlji.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Klix)

loading...
loading...

Related posts

Leave a Comment