Misterije svemira 

Razotkriva se: Zemlja nekad imala dva meseca?

Hipoteza bi mogla rešiti enigma različitog sastava Mesečeve kore i upućuje na mogućnost da je Zemljin satelit zaista nastao posle razornog sudara dva nebeska tela.
Otkriće se nadovezuje na već postojeću i prihvaćenu teoriju o nastanku Meseca prema kojoj je on i nastao tako što je planeta Teia – koja je bila veličine Marsa – pre četiri i po milijarde godina, u doba kada se Zemljina kora formirala, “naletela” na Zemlju.

Nova naučna teorija tvrdi da su Zemlju nekada pratila dva meseca koja su se sastavila i tako formirala satelit kakav danas poznajemo.


Preporuka: Čudni fenomeni zabeleženi širom sveta | 3. deo


Istraživači NASE tvrde, a prenosi američki naučni časopis “Priroda”, da su debela kora i visoravni koje se nalaze na jednoj strani Meseca u stvari tragovi drugog meseca koji se nekada nalazio u Zemljinoj orbiti.

Ovo otkriće moglo bi rešiti dilemu oko koje naučnici decenijama lupaju glavu i biti kockica koja nedostaje u objašnjenju zašto se prednja i zadnja strana Meseca drastično razlikuju.

Naime, prednja strana, bliža nama je ravna ploča prošarana velikim tamnim krugovima, dok se na suprotnij nalaze masivne i velike planine.

POSLE SVEMIRSKOG SUDARA

Takođe, sama kora Zemljinog satelita je sa suprotne strane mnogo deblja što je naučnike navelo na tezu da su se dva nebeska tela jednostavno spojila posle svemirskog “sudara” i stvorila novo nebesko telo.

Tezu da je naša planeta imala nekada dva pratioca potvrdila je i kompjuterska simulacija, a vođe projekta – Erik Asphaug i Martin Juci, naučnici Univerziteta Santa Kruz Kaliforniji – tvrde da su planine sa one strane prirodnog satelita u stvari samo čvrsti ostaci i posledica sudara koji se dogodio u ranoj istoriji Sunčevog sistema.

Ovo otkriće se samo nadovezuje da već postojeću i prihvaćenu teoriju o nastanku Meseca prema kojoj je on i nastao tako što je planeta Teia koja je bila veličine Marsa “naletela” na Zemlju u doba kada se Zemljina kora formirala, pre četiri i po milijarde godina.

loading...

Taj razorni udarac je izazvao oslobađanje kamene prašine, a jedan deo ovih komada našao se u Zemljinoj orbiti i formirao Mesec.

ČETVRT VEKA SPORENJA

Ova teorija prihvaćena je na međunardodnom skupu naučnika na Havajima čija je tema bila poreklo Meseca.

Na tom sastanku, hipoteza o ogromnom udaru je iskrsla kao vodeća, što je ostalo prihvaćeno do danas, a sama teorija nije oborena ni posle 25 godina svakodnevnih preispitivanja.

Iako je za sada hipoteza o dva Meseca na nivou naučne pretpostavke koju tek treba potvrditi ili oboriti naučnici veruju da ona može da objasni do sada nepoznate činjenice.

– Iako ne postoji još čvrst naučni dokaz da se sudar dva Meseca zaista i dogodio, nova teorija bi mogla da objasni enigmu koja se tiče različitog sastava Mesečeve kore, što upućuje na mogućnost da je zaista nastao od dva nebeska tela, izjavila je naučnica Sara Medison iz Univerziteta Svinburn u  Melburnu.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @dusanmarkovic.st |
Pratite nas na Tviteru:@Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment