Misterije svemira 

Razrešena misterija ‘Wow’ signala!

Američki astronom Džeri Ehman otkrio je 15. avgusta 1977. godine nešto što je celu astronomsku zajednicu zbunilo, a mnoge uverilo da ljudi nisu sami u svemiru. Bio je to kosmički radio signal, koji je bio toliko snažan da se isprva smatralo da je u pitanju presretnuta vanzemaljska komunikacija. Ipak, naučnici sada daju drugačiju teoriju – izvor signala su komete.

Popularno nazvan Wow! signal potekao je od dve komete 266P/Kristensen i P/2008 J2 (Gibs) dok su proletale kroz područje koje je osluškivao, sada već iz upotrebe povučeni, radio-teleskop „Veliko uvo“ sa Univerziteta Ohajo.

„Na ovu ideju sam došao dok sam se vozio u kolima. Slučajno mi je palo na pamet da li bi nebesko telo, koje se dovoljno brzo kreće, moglo da bude izvor signala“, objasnio je astronom Antonio Paris za časopis Nju sajentist.

Svemir je prepun je stalne buke, što znači da će samo najsnažniji signali biti u stanju da budu uhvaćeni teleskopima na Zemlji i njenoj orbiti.

A pre skoro 40 godina, teleskop „Veliko uvo“ snimio je signal toliko jak da je Ehman znao da je naišao na nešto neverovatno.

Teleskop je snimio 72 sekunde signala pre nego što ga je izgubio, a dve različite vrednosti njihovih frekvencija su predložene – 1.420,356 i 1.420,4556 megaherca.

Nevezano za to koja je preciznija, brojka od 1.420 megaherca odgovara dužini talasa od 21 centimetara, poznatijoj kao Vodonikova linija.

Oni koji su tražili vanzemaljsku komunikaciju smatrali su je povoljnim mestom za potragu, jer je ona jedna od glavnih frekvencija na kojoj atomi vodonika, jednog od najraširenijih elemenata u svemiru, apsorbuju ili emituju energiju.

Ipak, Ehman nije želeo da zaključuje bez čvrstih dokaza.

On i njegove kolege smatrale su da je izvor signala negde u severozapadnom zbijenom zvezdanom jatu Mezije 55, blizu Či-Strelac zvezdane grupe u sazvežđu Strelac.

loading...

Ništa slično od tada nije snimljeno, a sada astronom Paris objašnjava da su signal najverovatnije stvorili prostrani oblaci vodonika koje je oslobodio par kometa dok su prolazili kroz radijus koji je nadgledao teleskop „Veliko uvo“.

Još jedna činjenica koja ide na ruku novoj teoriji jeste što se 1977. godine, kada je signal otkriven, nije znalo za postojanje ove dve komete što objašnjava zašto nikome nije palo na pamet da imenuje nebesko telo kao izvor signala.

Celokupno istraživanje i teorija biće objavljena u Journal of the Washington Academy of Sciences.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(RTS / Foto: Space.com)

loading...

Related posts

Leave a Comment