Misterije svemira 

“Satovi” s početka vremena kriju tajnu nastanka svemira

Misterija porekla svemira mogla bi biti rešena ukoliko bi neko pogledao na “kazaljke” primordijalnih standardnih satova.

Iako je u naučnim krugovima odavno prihvaćena Teorija velikog praska, odnosno širenja svemira iz jedne tačke u jednom deliću sekunde, druge teorije poput Teorije velikog skupljanja postaju sve prisutnije u debatama o tome kako je nastao svemir.

Sada istraživači Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan predlažu novi način merenja protoka vremena, koji bi mogao da im pomogne u tome da otkriju šta se zapravo desilo na početku svega.

Veliki prasak je iza sebe ostavio takozvano kosmičko pozadinsko zračenje.

Iako ono deluje kao da je ravnomerno rasuto po svemiru, primetne su male varijacije izazvane kvantnim fluktuacijama u trenutku rađanja svemira.

Sada istraživači na osnovu njih pokušavaju da utvrde tačan scenario s početka vremena.

“Zamislite da u nekom filmu nije ubeležen redosled kadrova. Ne biste mogli da ih montirate po tačnom redu”, kaže Singang Čen iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan i Univerziteta u Teksasu.

“Da li je svemir nastao iz skupljanja ili širenja? Ako ne znate da li film ide unapred ili unazad, ne možete znati razliku.”

Inače, primordijalni standardni satovi su teške subatomske čestice koje se ponašaju kao klatna i kreću se napred i nazad na predvidljiv način.

Svaka oscilacija ili “kvantno ljuljanje” bio bi otkucaj na primordijalnom satu.

loading...

“Otkucaji bi stvorili odgovarajuće talasanje u merenjima kosmičkog pozadinskog zračenja, a šema po kojoj se odvijaju bila bi jedinstvena za svaku od verzija teorije o nastanku svemira”, kaže jedan od autora istraživanja Ji Vang sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Hongkongu.

Dok naučnici tragaju za gravitacionim talasima, “otkucaji” primordijalnih standardnih satova mogli bi biti vidljivi na očitavanjima pozadinskog kosmičkog zračenja, ukoliko su dovoljno snažna.

Tim kaže da ovaj element vremena predstavlja komponentu “teorije svega”, a lociranje primordijalnih standardnih satova postalo bi deo kvantne mehanike sa opštim relativitetom i pružilo dokaz van Standardnog modela u fizici.


Pogledajte NOVI video klip na temu: Vatikanska tajna – Jezuiti i Crni papa

V I D E O


Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

loading...

Related posts

Leave a Comment