Misterije svemira 

Sistem galaksija nazvan Horus pokazuje čudne aktivnosti

space_eye-space_universe_photography_wallpaper_medium-min
Foto: isiopolis

Sistem galaksija koji je nedavno otkriven izgleda krije nešto veoma neobično.

Tri galaksije koje su otkrivene udaljene su 7,9 i 10,5 milijardi svetlosnih godina od nas. Dobile su ime „Horusovo oko“ jer neverovatno podsećaju na taj simbol antičkog Egipta.

Ovo „antičko oko“ će naučnicima dati uvid u odnos vremena i prostora dalekih galaksija, što će dovesti do boljeg razumevanja istorije svemira.

Novi sistem galaksija otkrili su naučnici Nacionalne astronomske opservatorije Japana (NAOJ) dok su pomoću teleskopa Subaru vršili ispitivanja dubokog svemira.

Grupa studenata i mladih astronoma analizirala je podatke koji su sakupljeni uz pomoć teleskopa i otkrila jedinstveni sistem gravitacionog polja.

Izgleda da galaksiju u sredini prate druge dve galaksije koje su neobično iskrivljene i koje zajedno formiraju oblik oka.

To se događa kada se svetlost koja dolazi iz daleke galaksije krivi pod uticajem gravitacije galaksije. Zbog ogromne gravitacije, masivna kosmička tela su u stanju da saviju vreme i prostor oko sebe, što dovodi do skretanja putanje svetla.

Prema navodima istraživača, kada se galaksije poravnaju,ovaj efekat može da promeni način na koji se objekti vide sa Zemlje.

Na taj način se postiže efekat kosmičke „lupe“ i kada se on ukombinuje sa moćnim teleskopom kao što je Habl, omogućava nam da posmatramo daleki svemir i čitave grupe galaksija.

Međutim, ovaj efekat se može primetiti i kod jednostavnijih galaksija. Kada galaksija ima jako gravitaciono privlačenje, ona može oko sebe iskriviti vreme i prostor.

loading...

Za vreme godišnjeg okupljanja studenata koje je opservatorija organizovala za škole na Subaru teleskopu, tim astronoma i studenata posmatrao je podatke trenutnog istraživanja svemira koji su napravljeni uz pomoć HSC kamere (široka kamera od 900 megapiksela). Tokom istraživanja, astronomi su zapazili galaksiju neobičnog oblika.

„Dok sam sa studentima posmatrao slike sa HSC-a, primetili smo galaksiju u obliku prstena i odmah smo prepoznali efekat uvećanja“, rekao je Masajuki Tanaka, glavni autor naučnog rada na temu ovog otkrića.

„Ovo otkriće ne bi bilo moguće da nema obimnih podataka u istraživanju ovog retkog objekta, kao i visoko-kvalitetnih sllika iz dalekog svemira kojima pokušavamo da otkrijemo svetlo koje dolazi od dalekih objekata“, rekao je on.

„Ja sam prvi put posmatrao astronomske slike koje su napravljene HSC kamerama i nisam imao pojma  kakva je to galaksija u obliku prstena” rekao je Arša Dezuka, student koji je radio sa podacima.

„Iznenadilo me je da je to toliko redak, jedinstven sistem galaksija”.

Kako stručnjaci tvrde, na slici se jasno vide dva kruga različite boje svetlosti.

To znači da postoje dve različite galaksije u pozadini koje su „uvećane” od strane galaksije koja je ispred.

„Spektroskopski podaci otkrivaju  informacije o upijajućim objektima u pozadini”, rekao je Kenet Vong, drugi autor naučnog rada.


Pogledajte NOVI klip na temu: Lavlja Stena – Misteriozni drevni grad Šri Lanke 


„Ne samo da je potvrđeno da postoje dva izvora na različitim udaljenostima od nas, već se čini da je najdalji objekat sačinjen od dva jedinstvena čvora, što bi značilo da postoji interreagujući par galaksija.

Takođe, jedna od mnogih slika tog izvora pokazuje da je i sam izvor podeljen na dve slike, što se može objasniti time da postoji još jedna satelitska galaksija koja je suviše nejasna da bi je mi videli”, dodao je on.

Pratite nas na Facebooku:  Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na YouTube:  Svet tajni |
Pratite me na Instagramu: @mrdule |
Pratite nas na Tviteru:  @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+  Svet tajni |

(Webtribune)

loading...

Related posts

Leave a Comment