Solarni sistem je izuzetak u našoj galaksiji?

Egzoplanete, koje najčešće otkrije američki teleskop Kepler, često susrećemo u našoj galaksiji, ali ih uopšte nema u našem Sunčevom sistemu i predstavlja svojevrsni kosmički izuzetak, tvrde astronomi na godišnjoj konferenciji Američkog astronomskog društva.

“Nama se Sunčev sistem čini normalan, ali nova istraživanja planeta rasutih oko drugih zvezda ukazuju da je naš kutak galaksije prilično neobično mesto,” rekao je Džef Marsi, profesor astronomije na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji.

Naučnici su otkrili da više od tri četvrtine nedavno otkrivenih planeta izvan Solarnog sistema nisu uopšte nalik nama poznatim planetima koje se vrte oko Sunca. Umesto toga, većina su mini – Neptuni – veličine Zemlje, ali za razliku od naše planete, sastavljeni su od gustog sloja gasova oko čvrstog jezgra, što je otprilike sastav Neptuna. To znači, objasnili su naučnici, da je recept pravljenja planeta u drugim sistemima puno drugačiji od procesa koji je rezultirao formiranjem Zemlje.

“Ti mini-Neptuni,” rekao je Marsi, “dominiraju inventarom od oko 3.000 planeta koje je pronašao Nasin teleskop.” Egzoplanete – planete koje kruže oko zvezde koja nije Sunce – spadaju u dve kategorije: planete koji su dvostruko veće od Zemlje ili nešto manje i imaju kameno jezgro i nešto vode, poput Zemlje, a postoje i planete dva do četiri puta veće od Zemlje koji imaju kameno jezgro, ali i puno gasova, kao što to ima Neptun.

Astronomi su izučili 60 egzoplaneta manjih od Neptuna i većih od Zemlje i otkrili da je jedna od tri planeta malo “pufnasto” telo, koje sadrži velike količine gasa. Njihov sastav znači da su se, za razliku od Zemlje koja se razvila relativno kasno u istoriji Sunčevog sustava, te pufnaste loptice razvile puno ranije.

“Zbog toga te planete moraju da budu dramatično drugačije od Zemlje, suprotno onome što smo očekivali,” rekao je astronom Litvik, na godišnjoj konferenciji Američkog astronomskog društva (AAS).

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Izvor: Vesti-online)

loading...

svettajni

Zaljubljen u misterije. Verujem u nemoguće. Tragam za nepoznatim.

One thought on “Solarni sistem je izuzetak u našoj galaksiji?

  • March 21, 2016 at 1:12 am
    Permalink

    Pa nije, nego jos uvek nemaju tehnologiju da “osvetle” male kamene lopte kao sto je Zemlja u drugim zvezdanim sistemima. naravno da uocavaju gasovite dzinove, kako i ne bi, kad je Jupiter 1000 puta veci od Zemlje. Oni jos uvek ne mogu da detektuju “Zemljolike” planete.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *