Misterije svemira 

Šta nas očekuje u septembru: 10 nebeskih događaja koje ne smete da propustite

Susreti nekoliko nebeskih parova i najbolji pogled na Neptun su samo neki od kosmičkih događaja koje ćemo posmatrati ovog meseca.

Nabavite dvogled na vreme i zapamtite sledeće datume.

1. Opozicija Neptuna (5. septembar)

Daleki ledeni gigant će ovog meseca dostići opoziciju, što znači da će se nalaziti suprotno od Sunca i biće vidljiv cele noći.

Opozicija takođe znači da će ova planeta biti najbliža Zemlji, što će je učiniti svetlijom u našim očima nego u bilo koje drugo doba godine.

Sutra na jugoistoku posmatrajte sazvežđe Vodolije i potražite mali plavo-sivi disk koji će se pojaviti u pozadini slabijih zvezda.

2. Regulus i Merkur (10. septembar)

Ako želite da imate najbolji pogled na Merkur i Regulus, vodeću zvezdu u sazvežđu Lava, ovaj par potražite nisko na istoku 45 minuta pre lokalnog izlaska sunca.

3. Mesec i Aldebaran (12. septembar)

Oko ponoći na istoku ćete moći da posmatrate Mesec koji prolazi kroz sazvežđe Bika. To će dovesti Mesec blizu svetlonarandžaste zvezde Aldebaran, koja predstavlja oči mitskog bika.

loading...

4. Mars i Merkur (16. septembar)

Oko 45 minuta pre izlaska sunca, potražite Merkur i Mars na istoku. Ove dve planete će biti razdvojene za manje od polovine širine diska punog Meseca.

5. Venera i Mesec (17. septembar)

U sumrak 17. septembra na istoku će se pojaviti zapanjujuća linija kosmičkih dragulja, počevši od polumeseca koji će se nalaziti iznad Venere. U nastavku dijagonalne linije, posmatrači će videti Regulus, praćen Merkurom i Marsom.

6. Zodijačka svetlost (18. septembar)

Počevši od 18. septembra, pa naredne dve nedelje, posmatrači na severnoj hemisferi će imati najbolju priliku da posmatraju spektakularni prikaz zodijačke svetlosti, zahvaljujući nebu maltene bez mesečeve svetlosti u satima pre svitanja.

7. Venera i Regulus (20. septembar)

Sat vremena pre svitanja pogledajte ka istoku i moći ćete da uočite sjajnu Veneru blizu zvezde Regulus. Ovaj par će biti odvojen za manje od širine punog Meseca.

8. Septembarska ravnodnevnica (22. septembar)

Ovog dana u 22:02 na severnoj hemisferi počinje jesen, a na južnog hemisferi proleće. Septembarska ravnodnevnica je jedna od četiri glavna prelomna mesta u ciklusu godišnjih doba.

Tokom ravnodnevnice, obdanica i noć traju podjednako.

9. Jupiter i Mesec (22. septembar)

Ako želite da vidite kralja planeta pre nego što nestane na večernjem nebu, morate brzo da delate i potražite polumesec i Jupiter 22. septembra.

10. Saturn i Mesec (26. septembar)

Nakon što padne mrak, okrenite se prema jugu i potražite skoro četvrtinu Meseca sa Saturnom koji visi ispod.

Prstenasta planeta će se nalaziti oko tri stepena od Meseca što je približno istog raspona kao šest Mesečevih diskova.

Pratite nas na Facebooku: Svet Tajni | Misterije sveta |
Pratite nas na Tviteru: @Svet_tajni | @Misterije_sveta |
Pratite nas na Google+ Svet tajni |
Pratite nas na YouTube: Svet tajni |

(Nationalgeographic.rs / Foto: The Telegraph)

loading...

Related posts

Leave a Comment