Stiven Hoking: Crne rupe su vrata drugih univerzuma!

213795209855dd5ba04b83f893120539_v4_big
Foto: Gettyimages

Osoba koja bi nekim slučajem upala u crnu rupu možda bi ipak mogla da pobegne iz nje, kaže Stiven Hoking.
Svemirski putnici koji bi imali tu nesreću da upadnu u crnu rupu ipak ne bi mogli da se vrate u svoj svemir, ali bi zato mogli da se nađu na nekom drugom mestu, rekao je čuveni fizičar na konferenciji u Stokholmu.

Zapravo, crne rupe uopšte nisu tako „crne“ kao što se ranije mislilo i možda su prolazi u neke druge univerzume.

„Postojanje alternativnih realnosti je vrlo moguće“, rekao je Hoking prema izveštaju Univerziteta u Stokholmu. „Rupa bi morala da bude velika, a ukoliko bi se rotirala, mogla bi da bude prolaz u drugi univerzum. Ipak, povratak u naš svemir ne bi bio moguć. Zato se nikad ne bih usudio da to probam, iako bih rado putovao svemirom“, našalio se Hoking.

Njegova hipoteza je pokušaj da se odgovori na pitanje koje dugo muči fizičare – šta se događa sa objektima koji prođu kroz horizont događaja iz kog ne beži čak ni svetlost. (Hoking je ranije izložio jednu od teorija da bi jedan deo energije ipak mogao da se vrati u svemir.)

Informacije o objektu moraju biti sačuvane, veruju naučnici, čak i ako sam objekat iščezne u crnoj rupi, ali šta se s njim dešava i dalje je predmet spekulacija.

Hoking sada sugeriše da bi informacija mogla da se sačuva na „granici“ crne rupe – na horizontu događaja. To znači da nikad ne prolazi kroz rupu, ali se i ne vraća nazad u svemir.

„Ako upadnete u crnu rupu, ne odustajte“, rekao je on publici u Stokholmu.

(Izvor: Independent)

loading...

Related posts

Leave a Comment